Provincie Zuid-Holland

Persbericht

09-12-2002
Fast Ferry en Waterbus in rustiger vaarwater

Op 10 december sluit de provincie Zuid-Holland contracten met de directies van Fast Ferry bv en Waterbus BV. Daarmee is het voortbestaan van personenvervoer over water in de Rotterdamse en Dordtse regio de komende jaren gewaarborgd.

In 1998 startte de provincie een proef met personenvervoer over water tussen de Drechtsteden onderling en tussen Rotterdam en Dordrecht. Na een moeizame start bleek er veel perspectief voor beide systemen. Bij met name de Waterbus bleven aanvankelijk de aantallen reizigers iets achter bij de verwachtingen. Kleine bijstellingen van het concept en een financiële injectie hielden het systeem overeind. Inmiddels is het uitgegroeid tot een niet meer weg te denken vorm van openbaar vervoer. Vandaar dat Zuid-Holland met de Waterbus BV een contract aangaat voor de komende acht jaar.

De Fast Ferry had met heel andere problemen te kampen. Problemen op en rond de vaarweg zorgden ervoor dat er niet op volle snelheid gevaren kon worden. Desondanks werd het geplande aantal reizigers gehaald. De problemen aan de vaarweg zijn binnenkort opgelost, waardoor verdere groei van het aantal reizigers te verwachten is. Het aantal haltes is uitgebreid en het concept iets aangepast. Een laatste extra financiële injectie was op korte termijn nodig: 3 miljoen. Rijk, provincie en Stadsregio Rotterdam zegden onlangs die steun toe en daarmee zijn de laatste obstakels weggenomen om de proef met twee jaar te verlengen. Voorwaarde hiervoor is dat er na die twee jaar een systeem ontwikkeld is dat zichzelf kan bedruipen.