Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

navigatie

Regio Haaglanden wint Oefenprijs Rampenbestrijding 2002

9 december 2002

Vanmiddag heeft staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Oefenprijs Rampenbestrijding 2002 uitgereikt. De prijs is ingesteld om de ontwikkeling en uitvoering van goede, gezamenlijke oefeningen door verschillende hulpverleningsdiensten en hun bestuurders te stimuleren.


---

De drie genomineerden voor de Oefenprijs Rampenbestrijding 2002 waren: de Gemeentelijke en Regionale Brandweer Breda, de Regionale Brandweer Zuid-Limburg en de hulpverlenersregio Haaglanden.

De hulpverlenersregio Haaglanden heeft gewonnen met het project Sous-Sol. Volgens de jury is de oefening van begin tot eind, van voorbereiding tot evaluatie goed doordacht en uitgevoerd. Het enige aspect dat de jury nog mist, is de voorlichting. Een aspect dat over het algemeen sterk wordt onderbelicht.

De prijs is een studiereis naar het buitenland. Het doel van de reis is: nieuwe ideeën opdoen over de voorbereiding op de rampenbestrijding in het algemeen en oefenen in het bijzonder. Haaglanden doet zelf een voorstel over de bestemming. Van de studiereis maakt het team een verslag dat bij de volgende prijsuitreiking wordt gepresenteerd.

Staatssecretaris Hessing benadrukte in zijn speech dat oefenen niet alleen een proces is van het trainen van bepaalde handelingen en het leren kennen van processen, maar dat oefenen een onderdeel is van het denken binnen een veiligheidsketen.

Ook kondigde hij aan dat de kwaliteitsformats uit het project Op weg naar effectief oefenen volgend jaar verplicht zijn voor deelname aan de Oefenprijs Rampenbestrijding. De formats dienen invulling te geven aan het structureel voorbereiden, uitvoeren en evalueren van oefeningen. De staatssecretaris adviseert daarom iedereen om van dit product gebruik te maken.


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -