Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

EU-Milieuraad akkoord over etikettering van genvoedsel (10-12-2002)


Alle producten die genetisch gemodificeerde bestanddelen bevatten of daarvan zijn afgeleid moeten traceerbaar zijn en worden voorzien van een etiket. Dit hebben de Europese ministers van milieu vandaag in Brussel besloten.

Staatssecretaris van Geel vindt het positief dat burgers de keuzevrijheid krijgen om zelf te beslissen of ze genetisch gemodificeerd voedsel willen eten of niet. De traceerbaarheid van genetisch gemodificeerde bestanddelen is tevens bedoeld om mogelijk potentiële effecten voor mens of milieu te kunnen controleren. Als producten onvoorzien schadelijke effecten voor mens en milieu hebben kunnen ze uit de handel worden genomen. Staatssecretaris van Geel vreest echter dat er bij de uitvoering problemen kunnen ontstaan en dat het systeem moeilijk handhaafbaar en fraudegevoelig is. Dat laatste was voor Van Geel zo zwaarwegend om daarover een aparte stemverklaring af te leggen.

Het akkoord van de milieuministers is in het verlengde van het akkoord dat vorige week door de EU landbouwministers is bereikt. Daarin is vastgelegd dat alle producten met meer dan 0,9% genetisch gemodificeerd materiaal worden geëtiketteerd