Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 december 2002

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Defensie over de bezuinigingen in Duitsland


1.


Kent u de plannen van de Duitse regering voor bezuinigingen bij Defensie?


2.


Wat zijn de gevolgen van deze plannen voor de Duits-Nederlandse samenwerking in het geïntegreerde legerkorpshoofdkwartier in Münster? Bent u hierover door uw Duitse ambtsgenoten geraadpleegd? Zo ja, wat is hiervan het resultaat?


3.

Wat zijn de gevolgen van de plannen voor de samenwerking van de beide marines? Zijn er mogelijkheden voor verdergaande samenwerking en taakspecialisatie, zoals door minister Struck aangekondigt? Op welke gebieden en voor welke taken ziet u die mogelijkheden?


4.

Welke gevolgen zijn er voor gemeenschappelijke materieelprojecten, zoals de NH-90 helikopter, het Fennek-project, het GTK-project en de PzH 2000? Kunt u de Kamer op korte termijn een overzicht sturen van alle gevolgen voor deze en mogelijk andere projecten?


5.

Bent u van plan op korte termijn in overleg te treden met uw Duitse collega's om e.e.a. te bespreken? Zo ja, kunt u de Kamer van de resultaten van dit overleg op de hoogte brengen?