Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kieslijst DerdeKamer.net komt (nog) niet op stembiljet

Het is niet gelukt om voor de kieslijst DerdeKamer.net de 11250 euro voor de noodzakelijke borgsom te verzamelen. Dertig eenlingen met eigen verkiezingsprogramma's zouden op het stembiljet moeten verschijnen volgens het DerdeKamer.net initiatief. Het is blijven steken op 4 kandidaten in 5 dagen, ongeveer 1600 euro.

Met de slogan "Doe mee aan de verkiezingen voor slechts 383 euro!" probeerde internet-expert R. Rustema sinds donderdag 5 december 29 extra kandidaten te vinden die zijn ambitie deelden om zonder partij, op persoonlijke titel mee te doen aan de Tweede Kamer verkiezingen. Elke kandidaat zou een dertigste deel van de borgsom voor z'n rekening moeten nemen.

Internet zou volgens hem moeten functioneren als een 'Derde Kamer' voor het contact tussen burger en politiek in de plaats van de politieke partijen. Individuele politici, met persoonlijke verkiezingsprogramma's, zouden naar eigen inzicht de koppeling tussen internet en de Tweede Kamer moeten maken.

Rustema: "Dat het niet gelukt is toont goed aan dat internet geen uitzendmedium is. Het leent zich perfect voor discussie en informatie, maar je kunt er niet goed in korte tijd massa's mensen mee bereiken. Op internet kan je wel heel goed over een lange termijn een vertrouwensband creëeren. De kandidaten hebben nu de tijd om een loyale achterban te vormen. De verkiezingen voor het Europese Parlement zijn in 2004. Tweede Kamer verkiezingen kunnen tegenwoordig verrassend snel zijn."

In het Derde Kamer concept zijn er geen lijsttrekkers die allerlei anonieme mensen de Kamer inhelpen, zoals Pim Fortuyn heeft gedaan. Omdat het slechts een lijst met namen is zonder titel is iedere kandidaat een 'lijsttrekker'. Dertig kandidaten samen hebben hopelijk wel genoeg aanhang voor een totaal aantal stemmen dat een zetel voor de populairste van de dertig kan opleveren. Rustema: "Die onderlinge concurrentie is goed voor de inhoudelijke discussie."

Rustema is docent internetgeschiedenis en cultuur en zeer actief in usenet nieuwsgroepen.