Gemeente Papendrecht

Kerstboomverlichting Markt
Wethouder F. de Jong ontsteekt maandag 9 december om 17.30 uur de kerstboomverlichting op de Markt in Papendrecht. De verlichting is mede te danken aan de Rotary Club Papendrecht en Visser en Smit Hanab.

Gemeente blijft heffingen en invorderingen zelf uitvoeren Het college van B & W van de gemeente Papendrecht heeft besloten de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen en WOZ grotendeels in eigen beheer te blijven uitvoeren. Uit onderzoek bleek dat de gemeente deze taken efficiënt uitvoert. Het betreft alle zaken in het kader van gemeentelijke belastingen, heffingen en invorderingen en de reinigingsrechten. De afvalstoffenheffing wordt, evenals voorheen, door derden uitgevoerd.
Het gaat bij de uitvoering van de diensten om de Wet Waardering Onroerende Zaken, de hondenbelasting, de onroerende zaakbelasting, de Zalmsnip, het rioolrecht, de afvalstoffenheffing, de invordering van genoemde belastingheffingen, kwijtschelding en
deurwaarderswerkzaamheden.
Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid de werkzaamheden uit te besteden aan een dienstverlener die gespecialiseerd is in uitvoering van deze taken. Omdat bleek dat de gemeente de taken zeer efficiënt uitvoert, uitbesteding van de taken duurder bleek en de kwaliteit van de uitvoering en de mate van klantvriendelijkheid op niveau ligt, besloot het college de taken niet uit te besteden, maar in eigen beheer te houden.

Nader onderzoek beïnvloedbare kosten Centrumplan Het college van B & W behandelde dinsdag 3 december de financiële analyse van het Centrumplan Papendrecht. De financiële analyse is een momentopname en geeft de verschillen weer tussen de financiële onderbouwing van het Masterplan (juli 2001) en de huidige stand van zaken (november 2002). Het is de bedoeling dat regelmatig een dergelijke actualisatie wordt gemaakt.
Het rapport maakt onderscheid tussen beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare posten. Daarbij zijn acties aangegeven om te komen tot vermindering van de extra kosten. Het college heeft opdracht gegeven de voorgestelde acties uit te voeren.
Op een aantal punten komt de Actualisatie 2002 hoger uit dan de onderbouwing van het Masterplan. De belangrijkste factoren zijn de verwerking van het door het college vastgestelde Concept-Beeldkwaliteitplan, de verwerking van de inspraakreacties op het voorontwerp-bestemmingsplan en het vooroverleg met het Hoogheemraadschap over de waterberging.
De gemeente onderzoekt de komende maanden in welke mate de beïnvloedbare kosten kunnen worden teruggebracht en eventueel opbrengsten kunnen worden verhoogd. Elke drie maanden wordt vervolgens gerapporteerd aan het college en de Themacommissie Centrum. Maandag 9 december wordt de financiële analyse behandeld in de Themacommissie Centrum.

Winnaar stookseizoen 2001-2002
De achtste prijsuitreiking in het kader van het GEA-project (gemeentelijke energiebesparingsaanpak) leverde Kinderdagverblijf In Kannen en Kruiken op als winnaar.
De deelnemers aan de prijs registreren maandelijks de meterstanden voor gas en elektriciteit. Dit jaar waren er 37 deelnemende gebouwen (scholen, sporthallen, voorzieningsgebouwen, kinderdagverblijven, clubhuizen enz.). Winnaar Kinderdagverblijf In Kannen en Kruiken ontving een bedrag van 250,- en een lekkere taart. Het Kinderdagverblijf gebruikte dit stookseizoen 20% minder dan het voor dit gebouw bepaalde streefverbruik. Het streefverbruik heeft als basis het Nationaal MilieuBeleidsplan, waarin is afgesproken wat de CO2-reductie zou moeten zijn t.o.v. uitgangsjaar 1990. Besparingspercentages zijn afgesproken voor elektriciteit (15%) en gas (5%). Alle erbruiksgegevens worden maandelijks in grafiekvorm retour naar de deelnemers gestuurd, zodat deze in een oogopslag de score kunnen aflezen.
Ook dit jaar werden alle deelnemers die minder hebben verbruikt dan hun streefverbruik beloond met een attentie ( 50,-) en een kleine taart. Dit zijn:
2. Willem de Zwijgercollege (Esdoornlaan Alblasserdam) (18% onder streefverbruik)
3. De Donck (18% onder streefverbruik)
4. SWOP De Spil (9 % op streefverbruik)
5. Koningin Beatrixschool, Douwes Dekkerlaan 3 (6% onder streefverbruik)
6. Oranje Nassauschool, Leeuwerikstraat (2 % onder streefverbruik)

Openings-/sluitingstijden gemeentewerf
Rond de feestdagen kent de gemeentewerf aan de Willem Dreeslaan afwijkende openingstijden. Zo is de werf dinsdag 17 december vanaf 14.00 uur gesloten.
Op dinsdag 24 en dinsdag 31 december is de gemeentewerf een uur eerder gesloten, daarom wordt vanaf 15.00 uur geen publiek niet meer toegelaten.
Ook de huisvuilroutes worden aangepast:
de route van woensdag 25 december verschuift naar dinsdag 24 december; de route van donderdag 26 december verschuift naar vrijdag 27 december;
de route van vrijdag 27 december verschuift naaar maandag 30 december; de route van woensdag 1 januari verschuift naar dinsdag 31 december.

De kerstboominzameling wordt gehouden op woensdagmiddag 8 januari vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur. Voor ieder ingeleverde boom krijgt men 0,50.
De inzamelplaatsen zijn:
de gemeentewerf (hier kan men de bomen vanaf 6 januari tot en met 8 januari inleveren);
Winkelcentrum Wilgendonk;
Winkelcentrum Westpolder;
Erasmusplein;
Hoek G. van Dalenstraat/Zwaluwstraat;
Hoek Wieklaan/Stellingmolen (nabij Café Tijdloos); Westkil.

Klanten tevreden over gemeentewinkel
De afgelopen maand werd onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de bezoekers van de gemeentewinkel met het doel in beeld te brengen hoe die bezoekers de dienstverlening beoordelen.
De uitkomst van het onderzoek blijkt dat de gemeente Papendrecht op alle onderdelen van het onderzoek hoger scoort dan de zogenaamde referentiegemeenten. Als algemeen oordeel voor de dienstverlening werd door de bezoekers een 8,3 toegekend. In de vergelijking bleek dat referentiegemeenten hier gemiddeld 7,8 scoren.
Uit onderzoek naar de wachttijd blijkt dat 90% van de bezoekers binnen vijf minuten geholpen wordt. 95% van hen is hier (zeer) tevreden over. Met de bewering dat hij/zij prima geholpen is, was 97,6% het (helemaal) eens. Bij slechts 6,2 % volgt een doorverwijzing binnen of buiten de gemeentewinkel. Van de ondervraagden had 5,8 % het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Op wat opmerkingen over het parkeren op de marktdag was er, met een score van 96%, ruime tevredenheid over de bereikbaarheid van het raadhuis. Van de bezoekers vond 77,5% de openingstijden van de gemeentewinkel voldoende tot zeer goed. Hoewel dit in vergelijking met de referentiegemeenten een hoge score is, valt op dat op dit aspect binnen de gehele vragenlijst het laagst gescoord wordt. Uit opmerkingen die gemaakt werden, bleek echter ook dat klanten soms niet weten wat de openingstijden zijn. Een actie die naar aanleiding van het onderzoek wordt uitgevoerd is bekendheid te geven aan de openingstijden door het opnemen van de openingstijden op deze paginas Gemeentenieuws.
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de door projectbureau OL2000 ontwikkelde servicemeter. Deze servicemeter kan door meerdere organisaties gebruikt worden, waardoor een vergelijk (benchmark) gemaakt kan worden met organisaties van dezelfde omvang en/of soortgelijke loketten. Op dit moment hebben naast de gemeente Papendrecht dertien vergelijkbare organisaties gebruik gemaakt van de servicemeter. De complete rapportage met onderzoeksresultaten is te raadplegen op de website van de gemeente Papendrecht, www.papendrecht.nl.
De uitkomst van het onderzoek wijst uit dat de inspanning van de gemeente Papendrecht voor het verbeteren van de fysieke dienstverlening aan de inwoners zijn vruchten heeft afgeworpen. Na een grote verbouwing zijn op de begane grond van het gemeentehuis verschillende producten en informatie ondergebracht waarvoor de inwoners naar de gemeente komen. Naast de producten van burgerzaken zijn in de gemeentewinkel een loket voor zorg en inkomen en een loket voor wonen & bouwen ondergebracht. Het is de bedoeling dat voortaan jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek naar de gemeentewinkel plaatsvindt.

Achterstandenplan
Het Gemeentelijk Onderwijsachterstandsplan 2002 2006 van Papendrecht wordt door het college in januari 2003 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. Inmiddels hebben de schoolbesturen positief advies gegeven over het plan.
Het plan kent vijf speerpunten, nl. Voor- en Vroegschoolse Educatie, ondersteuning schoolloopbaan, bestrijding van voortijdig schoolverlaten, beheersing van de Nederlandse taal en tot slot de aanpak van onderwijskansenbeleid.
De gemeente Papendrecht blijkt het op een aantal terreinen zeer goed te doen: met name op het gebied van voortijdig schoolverlaten en de deelname van allochtone jongeren aan Havo en Vwo. Op deze terreinen kan daarom niet veel winst meer worden behaald; daarom ligt de nadruk op het handhaven van de goede resultaten.
Belangrijke streefcijfers zijn vastgesteld voor de deelname aan Voor- en vroegschoolse Educatie en de beheersing van de Nederlandse taal. Verder is voor de Anne Frankschool bij het ministerie van onderwijs een aanvraag in het kader van het onderwijskansenbeleid gehonoreerd, waardoor de school extra middelen ter beschikking heeft voor de aanpak van problemen. In ieder geval wordt voorgesteld het taalproject op de Anne Frankschool en de implementatie van de VVE te continueren. Het taalproject op de locatie Bovenkruier van de Knotwilg wordt beëindigd vanwege de positieve ontwikkelingen de laatste jaren op deze school. Alle werkzaamheden in het kader van het gemeentelijk achterstandbeleid worden regelmatig geëvalueerd, volgens de richtlijnen die in de nota zijn opgenomen.

Interval
Vrijdag 6 december is er weer kinderdisco in jeugdcentrum Interval. Dit keer is er uiteraard aandacht voor Sinterklaas en vindt een speciale Pietenparty plaats. Kinderen wordt verzocht om verkleed als zwarte piet te komen. De vaste dj's zijn uiteraard ook weer aanwezig (Cliff & Maris) om de sfeer te verhogen. De kinderdisco begint om 19.00 uur en is om 21.00 uur afgelopen. De entree bedraagt 0,50 euro p.p.
Woensdagmiddag 11 december vindt de traditionele Kerst-Rommeldam voor kinderen van 6 t/m 12 jaar plaats. Deze dag begint om 13.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen. De locatie is wederom jeugdcentrum Interval, gelegen aan de Lange Tiendweg 8a te Papendrecht. Dit jaar kunnen de kinderen o.a. de volgende creaties maken: strijkkralen, kransen, kerstkaarten, figuurzagen, kerstboom versieringen, kerstkleerhanger en nog veel meer. Deze activiteiten zijn om 16.00 uur afgelopen. Van 16.00 uur tot 17.00 wordt een kerstfilm gedraaid. De kosten voor deze creatieve activiteit zijn slechts 1,70. De kinderen mogen alle gemaakte spullen mee naar huis nemen. Vooraf opgeven is niet mogelijk, de kinderen kunnen op de dag zelf een activiteitenkaart aan de balie kopen.
Het kerstgourmet blijft een populaire en gezellige activiteit, want de kaarten zijn helemaal uitverkocht!!! Bellen of langskomen daarvoor, heeft dan ook geen enkele zin meer.
Men is op dit moment hard op zoek naar de volgende materialen: kerstspullen, kerstservetten, kerstplaatjes enz. Mensen die deze materialen over hebben, worden vriendelijk verzocht deze af te geven bij het jeugdcentrum.
Zaterdag 14 december vindt het laatste Easy Café van dit jaar plaats. Volgend jaar vinden de maandelijkse cafés weer plaats in de caféruimte van het centrum. Het jaar wordt afgesloten met een speciaal Easy Café in de grote zaal van Interval. Vanaf 15.00 uur vindt dan namelijk de generale repetitie plaats van het Kerst Sterren Gala (20 december 2002). Deze generale repetitie is openbaar en dus bij te wonen. De entree bedraagt 2 euro p.p. U kunt alvast helemaal in de stemming komen door de optredens van de Knotkids, bewoners van de Stichting Philedelphia en Dean & Friends. De deur gaat open om 14.30 uur (en dicht rond 17.30 uur). Kaarten voor het Kerst Sterren Gala zijn vanaf maandag 9 december in de voorverkoop verkrijgbaar aan de balie van Interval (Lange Tiendweg 8a in Papendrecht) en kosten 5 euro per stuk.

Tip voor Kerst
In de folderservicepost van de VVV op de begane grond van het gemeentehuis zijn verschillende (toeristische) folders, kaartmateriaal en een maandagenda verkrijgbaar. Ook zijn hier irischeques (de nieuwe naam voor de bekende VVV-bonnen) te koop, die in diverse landelijke winkelketens en plaatselijke speciaalzaken ingewisseld kunnen worden. De cheques zijn verkrijgbaar in waarden van 5, 7,50, 10, 12,50, 15, 20, 25 en 50.
Verder zijn in de gemeentewinkel speciale Papendrecht artikelen verkrijgbaar, zoals een badlaken met gemeentelogo en een fles wijn met het gemeentewapen. Voor de verkoop van bovenstaande artikelen gelden ruimere openingstijden dan voor de afdeling, namelijk van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 19.30 uur.