Ministerie van Buitenlandse Zaken

PERSBERICHT

Bekendheid EU-uitbreiding in Nederland drastisch toegenomen, Nederlanders op zoek naar extra waarborgen

In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is in november 2002 een grootschalig kwantitatief onderzoek onder 1.000 respon­denten verricht, op basis van een voor de Nederlandse bevolking representatieve steekproef. Het onderzoek levert een aantal opmerkelijke uitkomsten op.

Bijna iedereen bekend met uitbreiding van de EU---

De bekendheid met de uitbreiding van de Europese Unie is in Nederland in de tweede helft van dit jaar spectaculair toegenomen. Meer dan 9 van de 10 ondervraagden (92 procent) zegt nu over de uitbreiding te hebben gehoord, tegen 71 procent in april van dit jaar.

Uitbreiding is een politiek besluit geworden ---

De Nederlandse bevolking is gaan inzien dat uitbreiding van de Europese Unie een politiek besluit is, waarbij de kandidaat-lidstaten niet langer aan alle criteria voldoen. Men keurt dat niet goed, maar beseft wel dat dit de situatie is.

Men zoekt nu vooral naar waarborgen----..

De Nederlandse bevolking zoekt nu naar een manier om 'er het beste van te maken'. Daarbij blijkt men zeer gecharmeerd van het Nederlandse voorstel om de nieuwe lidstaten in de Unie alleen te laten meebesluiten op beleidsterreinen waar zij aan de toelatingscriteria voldoen. De redenering daarbij is dat de nieuwe lidstaten zo geprikkeld blijven worden om snel hun achterstand in te halen. Deze benadering wordt beter gewaardeerd dan het idee van een algemeen proeflidmaatschap van de Unie. Dit laatste idee wordt als te ongericht ervaren.

Een assertieve, zelfbewuste houding van Nederland---

Een eerste verkennende inventarisatie leert dat de Nederlandse bevolking voor het Europabeleid van Nederland na het uitbreidingsbesluit ondermeer groot belang hecht aan een assertieve, zelfbewuste houding van Nederland aan de Europese onderhandelingstafels.

Nicolai in debat met Rotterdammers---

Op 10 december gaat staatssecretaris Atzo Nicolaï (Europese Zaken) tussen 18.00 - 20.00 uur in Off_Corso aan de Kruiskade 22 in Rotterdam in debat over Europa, de uitbreiding en bovenstaande onderzoeksresultaten. Met behulp van beelden en reportages van de straat, stellingen en stemmachines wordt met Rotterdammers gediscussieerd over de beleving van Europa, de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en de toekomst van Europa.

Meer informatie: 020 ­ 5205280 of www.europaportaal.nl

Noot voor de redactie,

Ministerie van Buitenlandse Zaken