Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer wint energy award!

Gemeente wint prijs voor energieproject de Groene Kreek Zoetermeer is vanmiddag beloond voor haar energiebeleid. De gemeente kreeg in Nijmegen een EnergyAward voor het project De Groene Kreek in Oosterheem. Naast Zoetermeer werden nog vier gemeenten onderscheiden. Voor de prijzen van de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (Novem) waren vijftien gemeenten genomineerd.

De jury, onder leiding van oud-minister van milieu Jan Pronk (PvdA), prees Zoetermeer voor de manier waarop het initiatief van een aantal burgers is gehonoreerd om te komen tot een zeer milieuvriendelijke buurt. "Het is een prachtig voorbeeldproject waarin de milieubewuste woonconsument de hoofdrol speelt. De gemeente heeft hierbij een echte regisseursrol vervuld: partijen enthousiast gemaakt, een samenbindende rol vervuld en de uitgangspunten goed bewaakt", zo staat in het rapport van de jury.

In De Groene Kreek komen 51 zogeheten nul-energiewoningen. De toekomstige bewoners, georganiseerd in de kopersvereniging, hebben een stem in alle beslissingen gedurende de totstandkoming van zowel woningen als buitenruimte.
Nul-energie houdt in dat er in een jaar evenveel energie naar het energienet teruggaat als er wordt afgenomen. De meeste energie die teruggaat, wordt opgewekt via zonnepanelen en windturbines.

Laatste wijziging: 10-12-2002