Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Handboek gepresenteerd drugspreventie scholieren

Veel drugspreventieprogramma's die in Europa en daarbuiten op scholen worden gebruikt blijken niet effectief te zijn. Veelal worden Amerikaanse drugspreventieprogramma's als basis gebruikt, maar de meeste hiervan hebben geen enkel effect op het druggebruik van scholieren.
Het markantste voorbeeld hiervan is het op 80% van de Amerikaanse scholen gebruikte DARE-programma, dat op een afschrikwekkende manier het druggebruik probeert te voorkomen en dat door Europese onderzoekers unaniem als niet-effectief wordt beschouwd. Verder blijkt dat ook in Europa allerlei programma's worden ontwikkeld en ook gebruikt, maar de effectiviteit hiervan wordt niet of nauwelijks gemeten.
Dat kwam naar voren tijdens de internationale conferentie Search for Quality in School-Based Drug Prevention die van 27-29 november werd gehouden in Hamburg. De conferentie was georganiseerd door het Programma Internationalisering van het Trimbos-instituut en trok zo'n honderdvijftig preventiewerkers en onderzoekers uit circa dertig landen naar de Duitse hanzestad. Doel van de bijeenkomst was het uitwisselen van ervaringen op het gebied van alcohol- en drugspreventie voor scholieren, om gezamenlijk te komen tot het ontwikkelen van kwaliteitscriteria voor drugspreventie. Waarbij kwaliteit wil zeggen dat de drugspreventie effectief moet zijn. Uit studies van Pim Cuijpers e.a. van het Trimbos-instituut is gebleken dat van de vele tientallen drugpreventieprogramma's voor scholieren slechts een handvol effectief is. Hij noemde met name de De Gezonde School en Genotmiddelen, het vanuit het Trimbos-instituut samen met GGD-en en instellingen voor verslavingszorg ontwikkelde programma, dat op dit moment op 70% van de Nederlandse middelbare scholen wordt gebruikt.
Het project De Gezonde School en Genotmiddelen, dat in Nederland inmiddels tien jaar bestaat, vormde in 1999 ook de basis voor het European Healthy School Drugs Poject (EHSD). Al snel bleek dat men in de meeste landen in Europa worstelt met dezelfde vragen, problemen en oplossingen, ondanks de culturele verschillen. Om duidelijkheid te krijgen wat wel en niet werkt in preventie is in het kader van de ESHD een poging gedaan om theoretische uitgangspunten, onderzoeksresultaten en praktische ervaringen met drugspreventie samen te voegen. Dit leidde onder meer tot het Handboek Making Schools a Healthier Place (Manual on effective school-based drug prevention) dat in Hamburg werd gepresenteerd.
In zeven hoofdstukken wordt gekeken naar (1) drugspreventie in het algemeen, (2) effectieve drugspreventieprogramma's voor scholen, (3) het ontwikkelen van een eigen drugspreventieprogramma, (4) het sociale klimaat op school en de betrokkenheid van leraren, ouders en opvoeders, de zogenaamde 'stakeholders', (5) implementatie, (6) monitoring, (7) evaluatie. Thema's die ook allemaal aan de orde kwamen tijdens de conferentie in Hamburg.
In zijn inleiding benoemde Pim Cuijpers nog eens de belangrijkste preventiedoelen die hij was tegengekomen in de literatuur: 1. kennis over drugs vergroten, 2. het gebruik van drugs verminderen, 3. misbruik en verkeerd gebruik van drugs verminderen. Daarvoor zijn sinds de jaren zestig tal van preventieprogramma's ontwikkeld, waarbij het thans in zwang zijnde social influence model, dat scholieren vooral probeert te beschermen tegen de peer pressure, de groepsdwang, de meeste zoden aan de dijk zet. Cuijpers concludeert dat goede drugspreventie het gebruik kan verminderen, ook al zijn de effecten klein. Verder pleitte hij, en met hem ook andere onderzoekers, voor meer Europees onderzoek op dit terrein, naast de talrijke Amerikaanse studies die er al zijn.
De conferentie gaf in vogelvlucht ook een beeld van het druggebruik onder jongeren in diverse landen. Uit het ESPAD-onderzoek (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) onder scholieren van 15-16 jaar is bijvoorbeeld gebleken dat dronkenschap en binge drinking (het in korte tijd achter elkaar drinken van een grote hoeveelheid alcohol) in meer dan de helft van de dertig Europese landen die meedoen aan ESPAD is toegenomen, dat dronkenschap het meest voorkomt in de noordelijke landen, dat de alcoholconsumptie onder scholieren het hoogst is in Engeland, Ierland en Denemarken, het drugsgebruik het hoogst in West-Europa, maar de grootste toename van drugsgebruik in oost-Europa.
Opmerkelijk was de bijdrage van prof. Shingo Katsumo van de Hyogo Universiteit in Japan die met voor westerse begrippen extreem lage cijfers van druggebruik onder jongeren op de proppen kwam. Maar ook Japan met zijn homogene samenleving en sterke sociale controle door de sterke familiestructuren heeft te maken met een groeiend alcohol- en drugsgebruik. Daarbij vormen methamfetamines het grootste probleem En ook bijvoorbeeld een land als Ghana kampt met een groeiend alcohol- en drugsprobleem. Volgens Siaw Kwabeena Otoo van het Centre for Human Health Care (CHHC) is alcohol, meestal zelf gestookte gin met een hoog alcoholpercentage, daar het grootste probleem. Uit onderzoek van het CHHC blijkt dat 80% van de scholieren en de studenten alcohol gebruikt en in geringe mate amfetamine of marihuana. De situatie in Ghana vraagt, net zoals die in Japan, in Oost-Europa en veel andere landen om een eigen aanpak op basis van enkele universele uitgangspunten, waarbij het Handboek van de EHSD als een handzaam, overzichtelijk en informatief denkraam kan fungeren.

Het Handboek Making Schools a Healthier Place (Engelstalig) is te bestellen bij het Programma Internationalisering van het Trimbos-instituut, tel. (030) 297 11 00, contactpersoon: Yvonne Borghans, e-mail ehsd@trimbos.nl, (bestelnummer AF0439) prijs ¤ 45, ISBN 90-5253-404-7.

* Henk Maurits hmaurits@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.