Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Zorgboerderijen groeien als kool

Het aantal zorgboerderijen in Nederland is tussen 1998 en 2002 gestegen van 75 naar 320. Een verdrievoudiging in nog geen vijf jaar. Want werken op de boerderij is in. Steeds vaker verschijnen er in de media beelden van gehandicapten en ouderen die aan het werk zijn op een boerderij. Samen de handen uit de mouwen. Maar wat zijn zorgboerderijen eigenlijk, hoeveel zijn er in Nederland, voor wie zijn ze bestemd en welke problemen ondervindt men in deze sector? Deze vragen worden beantwoord in de publicatie Landbouw en zorg in beeld. Blik op heden en toekomst, die is uitgebracht door Plant Research International (onderdeel van Wageningen Universiteit en Research centrum) en het Trimbos-instituut, in nauwe samenwerking met het Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg.
Uit de publicatie blijkt dat het gaat om een veelbelovend en enthousiast werkveld waar vele partijen bij betrokken zijn. Zo is de verwachting dat het aantal zorgboerderijen voorlopig zal blijven groeien, gezien de niet-aflatende stroom boeren die zich oriënteren op dit nieuwe werkveld en de groeiende vraag vanuit geïnteresseerde cliënten. Bij zorgboerderijen gaat het om hele verschillende bedrijven: van reguliere agrarische bedrijven waar wekelijkse enkele cliënten arbeidsritme opbouwen, tot instituutsboerderijen of tuinprojecten waar dagelijks twintig cliënten aan het werk zijn of waar cliënten komen voor belevingsgerichte activiteiten. De agrarische activiteiten zijn zeer divers: het gaat om intensieve of extensieve vormen van landbouw, om verzorging van landbouwhuisdieren of om vormen van natuur- of landschapsbeheer. In de beginjaren kwamen vooral volwassenen met een verstandelijke handicap of met psychische problemen naar de zorgboerderijen, de laatste jaren zijn daar ook ouderen, kinderen, verslaafden en cliënten van sociale activeringstrajecten bij gekomen.
Het veld signaleert een aantal knelpunten die aangepakt moeten worden om de ontwikkeling van zorgboerderijen verder mogelijk te maken. Zo ontbreekt het vooralsnog aan een gedegen inzicht in de resultaten van zorgboerderijen. De kwalitatieve verhalen spreken zeer tot de verbeelding maar nu de pioniersjaren voorbij zijn, wordt het tijd om ook op kwantitatieve wijze de waarde van de zorgboerderij inzichtelijk te maken. Ook moet dan meegenomen worden wat nu precies de werkzame factoren van zorgboerderij zijn: is dat de natuurlijke omgeving, de aard en diversiteit van de werkzaamheden, het contact met de boer en zijn gezin en/of spelen andere factoren een rol? Ondertussen wordt hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling en professionalisering van de sector landbouw en zorg. Het scholingsaanbod voor zorgboeren breidt zich langzaam uit, in regionale studiegroepen ontvangen boeren scholing en intervisie, er is een kwaliteitssysteem in gebruik dat verder ontwikkeld wordt naar een intern certificeringssysteem en er worden verschillende studies gestart naar de waarde en de toekomstkansen van zorgboerderijen.

Landbouw en zorg in beeld. Blik op heden en toekomst . D. Ketelaars, N. van Erp & J. Hassink. Prijs ¤ 15,-, te bestellen bij Plant Research International, Dorea Ketelaars, Postbus 16, 6700 AA Wageningen, email:
t.j.w.m.ketelaars@plant.wag-ur.nl

* Nicole van Erp nerp@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.