Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Allochtone cliënten blij met hulp GGZ

De geestelijke gezondheidszorg streeft ernaar het hulpaanbod beter af te stemmen op de hulpbehoefte van allochtone cliënten. Op dit moment is er een groot aantal initiatieven gaande op dit terrein. In opdracht van het Landelijk Forum GGZ heeft het Trimbos-instituut er negen bestudeerd en beschreven in de publicatie Toch blij dat ik om hulp heb gevraagd. Het gaat daarbij om de eigen ervaringen van allochtone cliënten en hulpverleners met de geestelijke gezondheidszorg. De publicatie is een uitgave in de serie kennisdocumenten die GGZ Nederland uitgeeft over het onderwerp interculturalisatie. Het boek biedt geen uitputtend overzicht van projecten in het kader van interculturalisatie, maar beschrijft een aantal `veelbelovende' initiatieven. Aan de hand van ervaringen van allochtone cliënten en hulpverleners wil het Landelijk Forum GGZ met dit boek allochtone hulpzoekenden aansporen de stap te zetten naar de geestelijke gezondheidszorg en hulpverleners stimuleren om zorg- of hulpprojecten op te starten die de interculturalisatie van de zorg bevorderen. In het boek komen projecten aan de orde op het gebied van jeugd en jongeren, vrouwen, verslaafden en personen met een psychiatrisch verleden. De problemen van de geïnterviewde cliënten lopen uiteen. Het gaat om psychische problemen, pesterijen en vechtpartijen op school, werkloosheid, confrontatie met cultuurverschillen, ongewenste intimiteiten, gokverslaving en mishandeling. Hoewel de aard van de problemen vaak hetzelfde is, zijn de omstandigheden waaronder deze zich afspelen vaak anders en daarmee ook de ervaringen en de behoefte aan hulp. Uit het boek blijkt dat de hulp die allochtonen hebben gekregen voor hen van grote betekenis is geweest. Specifiek op allochtonen gerichte hulp lijkt vooral geschikt te zijn voor psychische problemen waarbij culturele en/of religieuze omstandigheden een belangrijke rol spelen. Daarentegen lijkt het reguliere hulpaanbod goed aan te sluiten op de hulpvragen die niet samenhangen met een culturele en/of religieuze achtergrond. Ongeacht het hulpaanbod en de etnische afkomst, geldt dat de hulpverlener over een gedegen kennis en ervaring dient te beschikken van de belevingswereld van allochtone cliënten.

Toch blij dat ik om hulp heb gevraagd! Ervaringen van allochtone cliënten en hulpverleners met de geestelijke gezondheidszorg . Door Sylvia Huwaë. Uitgave: GGZ Nederland. Bestellen per fax, (030) 289 48 70, publicatienummer 2002-195-L, Prijs ¤ 14,-.

* Sylvia Huwaë shuwae@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.