Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Topdrukte bij de Wegenwacht

Den Haag, 10 december 2002

De Wegenwacht heeft het afgelopen etmaal aan 8400 bestuurders pechhulp verleend en heeft daarmee een vorig record gebroken. Het vorige record dateert van december 2001 en kwam uit op 7300 hulpverleningen. Ook op 4 januari 2002 vertoonde het pechaanbod een piek en kwam het ruim uit boven de 7.000 meldingen. Op een normale winterse dag helpt de Wegenwacht ongeveer 4.000 automobilisten.

De Wegenwacht heeft het de afgelopen dagen extreem druk door de winterse omstandigheden in ons land. De organisatie doet er alles aan om de wachttijd te beperken door tweemaal zoveel personeel (zowel op de weg als aan de telefoon) in te zetten. Door de grote drukte is het niet te vermijden dat de wachttijd hoog is. Geschat wordt één tot twee uur.

In het totale pechaanbod geeft de Wegenwacht voorrang aan de pechgevallen op de snelwegen en de provinciale wegen. Dit in verband met de veiligheid van de wachtende automobilisten.

De ANWB raadt automobilisten aan om bij pech langs de weg indien mogelijk een veilige plek ( op een parkeerplaats of een benzinestation) op te zoeken. De ANWB adviseert automobilisten daarom niet in, maar buiten hun auto en achter de vangrail op de Wegenwacht te wachten.

Het overgrote deel van de klachten betreft problemen met de accu van het voertuig. Ook problemen met dieselmotoren komen voor. Door de kou kan de dieselbrandstof gaan vlokken. In combinatie met een slechtwerkende voorgloei-installatie kan dit tot startproblemen leiden. De Wegenwacht adviseert automobilisten indien mogelijk bij een garagebedrijf de accu te laten testen - en indien nodig - te vervangen.

Andere wintertips:

· Hou een plastic zak met warm water tegen het portierslot om dit te ontdooien
· Smeer de portierrubbers in met een beetje vaseline of talkpoeder. Dan vriezen deze niet vast.
· Vul het reservoir van de ruitenspoeier met anti-vries en sproei enige keren.
· Neem een warme jas en deken mee voor onderweg.
· Zet de auto niet op de handrem, maar in de versnelling.
Femke Wouters
ANWB Persdienst
070-3146239