Politie Amsterdam-Amstelland

Posthengelaars actief
10-12-2002. De laatste maanden krijgt de politie in Amsterdam veel aangiftes van mensen bij wie post uit de brievenbus is gehengeld. Ook werden er brievenbussen geopend met valse sleutels. Bij politiebureaus in Oost, West en de binnenstad is melding gemaakt van deze vorm van criminaliteit. Inmiddels zijn er al een aantal hengelaars op heterdaad betrapt en gearresteerd. De dieven hebben het met name op bankbescheiden gemunt. De zo bemachtigde documenten dienen als basis voor een omvangrijke fraude waarmee bij de gedupeerden geld van de rekening wordt afgeschreven of overgeboekt naar een andere rekening. De hengelaars hebben vaak niet genoeg aan de gestolen poststukken om hun frauduleuze handelingen te verrichten. Zij proberen daarom op slinkse wijze de handtekening en andere privégegevens van hun toekomstige slachtoffers te pakken te krijgen. In een aantal gevallen boden de fraudeurs een postpakket of ander artikel aan de deur aan. De ontvanger moest daarbij, onder vermelding deze persoonlijke gegevens, tekenen voor ontvangst. Deze gegevens werden later gebruikt bij het vervalsen van de gestolen bankbescheiden. De politie waarschuwt mensen dan ook om extra alert te zijn in gevallen waarbij iets aan de deur wordt afgeleverd en moet worden getekend voor ontvangst, met name als het gaat om onbekende leveranciers.


---

Gewelddadige berovers gepakt
10-12-2002. Gisteren hield het straatroofteam van politiebureau IJ-tunnel twee 21-jarige mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij de zeer gewelddadige beroving van een metropassagier. Het slachtoffer dat één van de mannen aansprak op zijn gedrag (roken in de metro) werd daarbij zwaar mishandeld en raakte zelfs buiten bewustzijn. Vorige week werd ook al een 22-jarige verdachte aangehouden in deze zaak. Het misdrijf werd op 7 november rond kwart voor negen gepleegd, ter hoogte van het metrostation Spaklerweg. De daders maakten zich uiteindelijk uit de voeten met de laptop en de mobiele telefoon van de man. De drie verdachten zitten nog vast.

De zaak kwam vorige week tot ontknoping toen de politie via de gestolen telefoon de gebruiker (heler) wist op te sporen. Hij werd herkend als één van de jongeren die bij het misdrijf betrokken was geweest. Dit bracht de politie weer op het spoor van de twee anderen. Deze werden gisteren op last van de officier van justitie van het parket Amsterdam aangehouden. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig. Zijn identiteit is inmiddels bij de politie bekend.
---

81-jarige met pistool
10-12-2002. Een 81-jarige dame leverde gistermiddag in een politiebureau haar alarmpistool in. Daarbij gaf zij ook de 98 bijbehorende patronen. De vrouw vertelde het pistool al jaren onder haar bed te hebben liggen.


---

Zakkenroller neergestoken
10-12-2002. Vanochtend vroeg om half vier is een 18- jarige zakkenroller uit Den Haag neergestoken door zijn slachtoffers. De man is aangehouden en in een ziekenhuis opgenomen. De zakkenroller sloeg toe op het Muntplein. Hij werd betrapt door een man uit Maastricht en twee mannen uit Kuala Lumpur. Toen de politie op het Muntplein aankwam, zagen zij dat de drie mannen de zakkenroller vasthadden. De dief had een bebloed gezicht. De man werd meermalen gevraagd of hij misschien in zijn gezicht was gestoken, maar hierop reageerde hij ontkennend. Wel verklaarde hij, dat hij net bij één van de mannen had geprobeerd zijn portemonnee te stelen en dat hij was betrapt. Toen de man op het politiebureau door de GG & GD werd onderzocht, bleek dat de dief meerdere steekwonden had opgelopen. De slachtoffers van de poging tot diefstal werden na hun aangifte eveneens door de politie aangehouden.

---
Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.
Gewapende overval
10-12-2002. Gistermiddag omstreeks zes uur heeft een gewapende overval plaatsgevonden op een winkel aan de Laan van Vlaanderen. Op het moment van de overval waren twee mensen in de winkel aanwezig. Direct na binnenkomst liep de dader door naar de balie. Daar bedreigde hij een personeelslid met een vuurwapen en eiste geld. Met een onbekend bedrag verliet de man de winkel en rende weg in de richting van het Kasterleepark. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie heeft de zaak in onderzoek en zoekt getuigen van het misdrijf en/ of mensen die meer informatie hebben. Zij kunnen bellen met afdeling Veiligheid van bureau Meer en Vaart op nummer: 0900-8844

Signalement
blanke man
leeftijd circa 30 jaar
lengte 1.85-1.90 meter
mager postuur
pokdalig gezicht
kort bruin haar met lichte slag
lichtblauw jack met capuchon
lichte spijkerbroek
sprak goed Nederlands.
Dode vrouw in lift
5-12-2002. Zondagmiddag 1 december rond één uur trof de politie in lift D van de flat Groeneveen het stoffelijk overschot aan van een vrouw. Het is nog niet bekend hoe zij om het leven is gekomen, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen die duiden op een misdrijf. Tot op heden is de identiteit van de overledene niet bekend. Het is mogelijk dat de vrouw elders is overleden en later in de lift is gelegd. Een uitgebreid buurtonderzoek heeft tot nu toe weinig opgeleverd.
De politie is op zoek naar getuigen en/of mensen die weten wie deze vrouw is. Zij kunnen contact opnemen met het onderzoeksteam via het nummer: (020) 559 3770.
U kunt hier het signalement van de vrouw nalezen en enkele foto's bekijken.
Maandagavond, 9 december, wordt in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan deze zaak.
Vier straatrovers aangehouden
10-12-2002. Vannacht rond halftwee werden op de Hoogoorddreef vier mannen tussen 22 en 26 jaar aangehouden op verdenking van een straatroof. Ze hadden even daarvoor een man aangesproken op straat. In eerste instantie verliep het gesprek gemoedelijk. Dat veranderde toen ze het slachtoffer belaagden. De man werd hierbij meerdere malen geschopt en geslagen. Het slachtoffer zag na de beroving kans om weg te lopen maar de rovers bleven hem volgen en schopten en sloegen hem nogmaals. Het slachtoffer kon uiteindelijk een politiebureau bereiken. Een getuige van de gebeurtenis is met politiemensen in de omgeving gaan zoeken naar de daders. Op de Hoogoorddreef werden de vier mannen gelokaliseerd en aangehouden.
Gasexplosie
10-12-2002. Gistermiddag rond vijf uur vond een explosie plaats op de tweede verdieping van een pand aan de Kuipersstraat. De bewoner had problemen met de kachel en probeerde het euvel zelf te verhelpen. Daarbij ging het mis. De woning vulde zich met gas en een ontploffing was het gevolg. Direct daarna sloegen de vlammen naar buiten. Twee passerende jongens reageerden op de noodkreten uit de woning en trapten de deur in. Zij vonden het slachtoffer beklemd onder het puin. De inmiddels ook gearriveerde buurtregisseur wist de man onder het puin vandaan te trekken en in veiligheid te brengen. Het slachtoffer werd met ernstige brandwonden opgenomen in een ziekenhuis.