VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW voorstander van vrijwillige productinformatie

Den Haag, 10 december 2002 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW vindt dat consumenten moeten kunnen weten hoe en onder welke omstandigheden de producten die ze kopen worden gemaakt. Maar dan wel via zelfregulering en niet langs wettelijke weg, zoals de Consumentenbond wil.

Het voorstel van de Consumentenbond voor een wettelijke norm voor het beschikbaar hebben van 'informatie die raakt aan het maatschappelijk belang' is vaag, onbepaald en niet eenduidig en brengt veel rechtsonzekerheid met zich mee. Het idee van de bond zadelt ondernemers op met bergen extra papieren rompslomp, overbelast de rechterlijke macht en staat op geen enkele wijze in verhouding tot het boogde doel.

Bevordering van maatschappelijk verantwoord ondernemen moet volgens VNO-NCW het gevolg zijn van verandering in gedrag. Dat laat zich niet wettelijk afdwingen. Mondige consumenten zullen hun vragen en voorkeuren steeds duidelijker maken en er zal de ondernemer veel aan gelegen zijn om hen de gevraagde informatie te geven. Maar dan wel via maatwerk: ombudsman of rechter hebben hier geen rol. De weg van zelfregulering is ook kansrijker. Immers, de interne markt maakt dat wetgeving alleen in Europees verband haalbaar is.

VNO-NCW is uiteraard bereid om met de Consumentenbond te bekijken of er aanvullende stappen gezet kunnen worden om de transparantie richting consument verder te vergroten. Dat kan vanuit de vele activiteiten die hier al worden genomen door bedrijven.


---

-
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)

10 dec 02 13:10