Ingezonden persbericht


Persbericht: Succesvolle Masterclass Kennismanagement in Taiwan

Utrecht, 10.12.2002. Recent zette CIBIT Adviseurs | Opleiders de eerste stappen op de Aziatische markt. Aanleiding hiertoe is het partnership met Angel Net Universal, een Taiwanese consultancy organisatie op het gebied van kennismanagement en e-learning.
Angel benaderde CIBIT in april 2002. De organisatie was op zoek naar een partner die ondersteuning kon bieden bij het verder uitbreiden en verdiepen van haar activiteiten op het vlak van kennismanagement in Taiwan, het vasteland van China en Hong Kong. Bij de kennismakingsgesprekken bleek al snel dat het 'klikte' tussen Angel en CIBIT en werden plannen gesmeed voor de eerste gezamenlijke activiteiten. Die vonden in september plaats in de vorm van twee grootschalige kennismanagement-seminars in Taipei, de hoofdstad van Taiwan en vestigingsplaats van Angel. Beide seminars, waaraan ook de Wereldbank haar medewerking verleende, mondden uit in een groot succes en daarmee stonden alle seinen op groen voor de verdere invulling van het partnership.

Grote namen
Rob van der Spek, directeur dienstverlening en Marco Berndsen, senior consultant, reisden namens CIBIT af naar Taipei om daar in samenwerking met de consultants van Angels handen en voeten te geven aan de opzet en uitvoering van een in Nederland al beproefd concept: de CIBIT Masterclass Kennismanagement. Mede dankzij de marketinginspanningen van Angel nam hieraan een indrukwekkend gezelschap deel, met onder meer managers van grote namen uit het Taiwanese bedrijfsleven. Gedurende vijf intensieve dagen deden de deelnemers inzichten op over de rol van kennis in organisaties en het brede scala aan oplossingsrichtingen en maatregelen op het gebied van kennismanagement. Het enthousiasme onder de deelnemers was groot: met name het feit dat de eigen praktijk als een rode draad door het programma liep bleek erg goed aan te sluiten bij de resultaatgerichte cultuur en no-nonsense mentaliteit van de Taiwanese cursisten.

Professionalisering KM-adviesactiviteiten
De cultuurverschillen komen echter wel boven water, aldus Rob. "Onze volgende stap in de samenwerking met Angel is dat we hun staf gaan ondersteunen bij de verdere professionalisering en verzelfstandiging van hun adviesactiviteiten in kennismanagement. Het adviesvak is in Taiwan anders ontwikkeld dan hier in Nederland. Hier weegt de proceskant van het verhaal zwaar, daar hecht men veel belang aan 'tastbare' tools, waar bij voorkeur nog een productnaam aan gehangen kan worden. Typisch is ook dat de 'big five' in deze regio niet sterk vertegenwoordigd is. Dat heeft veel te maken met de sterke band die Taiwanese managers na hun afstuderen houden met hun hoogleraren en professoren. Als gevolg daarvan kom je overal in het bedrijfsleven deze wetenschappers tegen in allerlei adviesfuncties, waardoor andere adviseurs maar moeilijk een voet tussen de deur krijgen. Ook de overheid heeft een flinke vinger in de pap in het bedrijfsleven. Zo is voor Angel het zwaar gesubsidieerde China Productivity Council een geduchte concurrent. Dit semi-overheidsapparaat heeft namelijk ook een speciale unit die zich op kennismanagement richt.

E-learning variant Masterclass en bench mark studie Inmiddels staan de volgende projecten van de combinatie Angel/CIBIT alweer op de rit. Rob van der Spek keert in December 2002 terug om voor relaties van Angel een kennismanagementprogramma te formuleren Daarnaast wordt gewerkt aan een e-learning variant van de Masterclass waarmee Angel de immense Chinese markt wil gaan bewerken en wordt voor 2003 een benchmark studie georganiseerd gericht op bedrijven gevestigd in Taiwan en het Chinese vasteland. Het Aziatisch avontuur is wat CIBIT betreft voorlopig dus nog niet ten einde...

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de kennismanagement adviestrajecten dan kunt u contact opnemen met drs. Rob van der Spek via 030-2308900. Simone Molenaar, contactpersoon voor de Masterclass kennismanagement is tevens onder dit nummer bereikbaar.



Ingezonden persbericht