Gemeente Utrecht

L.S.,

Hierbij de beantwoording van schriftelijke vragen van mevrouw A. van Rooij nr.109 over door de RHD verspreide wijkafvalkaarten.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
109 Vragen van de mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 22 november 2002)

Op dit moment worden door de Reinigings- en Havendienst wijkafvalkaarten verspreid. De financiering hiervoor komt voort uit een subsidie van NOVEM, organisatie voor duurzame energie. Bestudering van de inhoud door D66 van enkele wijkafvalkaarten levert een aantal grote missers op:

· wijkafvalkaart Zuid vermeldt KCU/ARM alleen als adres voor het brengen van oud papier terwijl daar alle voor hergebruik bestemde goederen en materialen gebracht kunnen worden; · wijkafvalkaart Vleuten-De Meern vermeldt personeelsvereniging Rhijngaerde als papier-brengpunt terwijl dit al maanden niet meer kan; · wijkafvalkaart Vleuten-De Meern vermeldt dat er geen enkele textielinzamelpunt in Vleuten-De Meern is terwijl stichting Emmaus al sinds 1997 een 7tal textielinzamelcontainers heeft staan in Vleuten-De Meern; · op de wijkafvalkaart Overvecht staat niet de Emmaus Retourshop vermeld, niet voor papier en niet voor andere producten terwijl dit speciaal een voor dit doel ingericht brengpunt is voor hergebruik van materialen en producten; · op geen van de wijkafvalkaarten worden de ophaaldiensten van de kledinginleverpunten van textiel van het Leger des Heils vermeld en · op geen van de wijkafvalkaarten wordt melding gemaakt van de stadsbrede ophaaldiensten van de kringloopbedrijven. Tot zover een aantal voorbeelden.

Het voorgaande brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Kan het college aangeven hoe het mogelijk is dat bestudering van slechts enkele wijkafvalkaarten al leidt tot zoveel fouten en gemiste kansen?
2. Beschikt het college over een volledig gegevensbestand van alle hergebruikmogelijkheden binnen de gemeente?
3. Is het college met D66 van mening dat de intentie van de subsidiegever (NOVEM) is geweest een zo groot mogelijke stimulering van het hergebruik/vermindering van afval, en hoe denkt het college het niet halen van deze doelstelling met de subsidiegever te regelen?
4. Hoe komt het dat de gemeente wijkafvalkaarten uitbrengt, terwijl in grote delen van de stad dit soort kaarten door, door de gemeente gesubsidieerde, milieupunten regelmatig wordt verspreid?
5. Is het college met D66 van mening dat verdere verspreiding van deze kaarten gestaakt dient te worden en dat er op korte termijn een gecorrigeerde editie verspreid dient te worden?
Antwoord van burgemeester en wethouders
(verzonden 10 december 2002)

Voordat wij tot beantwoording van de vragen overgaan berichten wij u het volgende.

Op 18 januari 2001 heeft de gemeenteraad naar aanleiding van de door ons college vastgestelde notitie "oud papier inzameling in Utrecht" onder meer besloten een centraal informatiepunt oud papier in te stellen. Een en ander heeft ertoe geleid dat per 1 mei 2001 een "coördinator recycling" is aangetrokken met de taak om in gesprekken met scholen en verenigingen te komen tot een intensivering van de oud papierinzameling door scholen en verenigingen.

Met ingang van 2001 is er door de NOVEM een subsidieregeling in het leven geroepen, de zogenaamde Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering 2001. De Reinigings- en Havendienst heeft een verzoek bij de NOVEM ingediend om voor dit project in aanmerking te komen voor subsidie. In het verzoek zijn naast de loonkosten van de parttime coördinator recycling ook kosten voor flyers, kabelkrant en advertentiekosten opgevoerd. De NOVEM heeft de gevraagde subsidie (50% van de daadwerkelijk gemaakte subsidiabele kosten) vervolgens onder voorwaarden verleend. In het kader van genoemde intensivering van de inzameling van oud papier heeft de verspreiding van de wijkafvalkaarten plaats gevonden. Het zwaartepunt van de wijkafvalkaarten ligt dan ook op de brengvoorziening voor oud papier. Van de gelegenheid is vervolgens gebruik gemaakt ook zijdelings aandacht te besteden aan glas, textiel, kca, grof vuil, snoei afval en de afvalscheidingstations. Hierover is echter, om de boodschap over oud papier niet te "vertroebelen", geen uitputtende informatie opgenomen.

Het bovenstaande in ogenschouw nemend, beantwoorden wij de vragen als volgt:


1. De wijkafvalkaart pretendeert niet een volledig beeld te verschaffen van zowel de haal- en brengvoorzieningen. De kaart is gericht op de voorzieningen waar burgers het afval kunnen brengen. Het halen van afval is niet opgenomen. Verder staat, zoals uit de inleiding blijkt, de inzameling van oud papier en karton centraal. Hier richt de subsidie van de NOVEM zich ook op. Omdat de inzameling van oud papier door scholen en verenigingen een wezenlijke rol binnen de gemeente speelt, staat deze route als eerste op de wijkafvalkaart. Daarnaast vormen de kringlooppunten een belangrijke breng-voorziening voor oud papier. Tot slot kunnen de burgers oud papier (en ander afval) brengen naar de afvalscheidingstations. De gegevens van de scholen en verenigingen zijn gebaseerd op de na een inventarisatie verkregen informatie en de in het verlengde hiervan afgegeven vergunningen voor het inzamelen van oud papier. Deze gegevens zijn in september 2002 geactualiseerd. Alle scholen en verenigingen is schriftelijk verzocht hun gegevens door te geven. Bij het uitbrengen van een volgende afval kaart vindt opnieuw een actualisering plaats. Het blijft derhalve een momentopname.


2. Wij hebben een goed beeld van de hergebruikmogelijkheden binnen de gemeente. Mogelijk is dit beeld niet volledig, gezien de veelheid aan initiatieven, veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Wel wordt gestreefd naar een zo actueel mogelijk overzicht.


3. Zoals gesteld heeft de gemeente subsidie aangevraagd voor het project "intensivering van de inzameling van oud papier" en niet voor een veel breder onderwerp als hergebruik van/ vermindering van afval.

4. Niet alle milieupunten verspreiden afvalkaarten. Momenteel worden slechts acht wijken bereikt. Wij vinden het belangrijk dat alle burgers weten waar zij in hun eigen buurt hun oud papier kunnen afgeven. Wij hebben hierin bovendien een eigen verantwoordelijkheid.

5. Nee, wij delen deze mening niet. Wel dient periodiek de afval kaart geactualiseerd te worden. De kaarten zijn inmiddels allemaal verspreid. Onderzocht zal worden in hoeverre scholen en verenigingen tevreden zijn over de kaart. Daarnaast kan overwogen worden in de toekomst meer ruimte te reserveren voor kringloopinitiatieven.