Gemeente Breda

Persberichten

10-12-2002

College ontvouwt plannen Beheerbedrijven voor 2003

Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarplannen voor 2003 gepresenteerd van de directie Beheerbedrijven van de dienst Stadsbeheer. In deze jaarplannen staan onder het motto De Stad dat bent u, Beheerbedrijven dat zijn wij de activiteiten omschreven die de afdelingen Afvalservice, Parkeren, Stadstoezicht en Natuur- en Milieu Educatie volgend jaar gaan uitvoeren. De vier Beheerbedrijven hebben voor 2003 volop plannen om de stad schoon, heel, leefbaar en veilig te houden. Daarbij staat klantgerichtheid en service hoog in het vaandel.

Afvalservice: kunt u niet beter gaan scheiden?
De belangrijkste activiteiten van Afvalservice zijn gericht op het verbeteren van afvalscheiding door burgers en bedrijven. Het motto van de afvalspecialisten in 2003 is Kunt u niet beter gaan scheiden?. Daarnaast ligt het accent op het verhogen van de dienstverlening door het aanbieden van specifieke producten en voorzieningen, zoals een nieuw milieustation aan de Slingerweg, waarvan de bouw in het najaar van 2002 is gestart. Verder wordt er bij wijze van proef extra personeel op het milieustation Spinveld ingezet om het daar aangeboden afval te scheiden. Ook worden in 2003 de proeven met ondergrondse afvalcontainers geëvalueerd.

Parkeren: nieuwe nota Parkeer- en Stallingbeleid De afdeling Parkeren werkt samen met de dienst RME aan de nota Parkeer- en Stallingbeleid. Deze nota beschrijft hoe Breda het parkeren in de periode 2003 2010 wil organiseren. De afdeling Parkeren is met name verantwoordelijk voor de maatregelen die te maken hebben met de uitvoering van deze nota. Verder werkt de afdeling aan de ontwikkeling van een nieuwe parkeergarage op de locatie van het voormalige Turfschip. In 2003 wordt tevens parkeergarage De Prins geopend. De afdeling Parkeren is ook op zoek naar een nieuwe fietsenstalling als vervanging van de fietsenstalling aan de Haven.

Natuur- en Milieu Educatie: start verbouwplannen MEC In 2003 start de verbouwing van het Milieu Educatief Centrum: de tentoonstellingsruimte wordt verdubbeld, het informatiecentrum wordt opnieuw ingericht, er komen nieuwe verblijven voor het pluimvee en de toegang tot het terrein wordt publieksvriendelijker gemaakt. De belangrijkste wijziging in 2003 betreft het veranderen van de openingstijd van het Milieu Educatief Centrum en de Kinderboerderij aan de Wolfslaardreef. Vanaf 1 januari 2003 zijn deze op maandag gesloten. De belangrijkste reden hiervoor is het grote aantal bezoekers en de toegenomen aandacht voor veiligheid en toezicht, in combinatie met het welzijn van de dieren.

Stadstoezicht: goed parkeergedrag en toezicht openbare orde Binnen de afdeling Stadstoezicht werken de parkeercontroleurs en de stadswachten samen. De parkeercontroleurs hebben een opsporingsbevoegdheid (BOA) en zij worden naast de parkeercontrole ingezet voor gemeentelijke handhavingstaken in het historisch stadshart (onder meer optreden tegen fietsers en bromfietsers in het voetgangersdomein).
De stadswachten houden onder meer toezicht in de binnenstad en de wijken Haagse Beemden en Brabantpark en in de publiekshal van het Stadskantoor.

Breda, 10 december 2002