Rijksuniversiteit Groningen

Paulus en de kosmos

In het essay Paulus en de kosmos beargumenteert Geurt Henk van Kooten dat de missionaris Paulus een filosofisch gevormd religieus denker was, wiens geschriften bijdroegen aan de christelijke omvorming van de Grieks-Romeinse cultuur. Paulus stond midden in zijn wereld. Hij was minstens even Grieks als joods. De auteur betoogt dat het jodendom - waarbinnen het christendom ontstond - reeds vanaf de derde eeuw voor Christus de invloed verwerkte van de Grieks-Romeinse cultuur. Deze cultuur had zich sinds Alexander de Grote in het gehele oostelijke Middellandse-Zeegebied gemanifesteerd. Historisch onderzoek wijst uit dat de relatie tussen Joden, Grieken en Romeinen goed was in de eeuwenlange periode voorafgaande aan de twee joodse opstanden tegen Rome in 70 en 130 na Chr. Van Kooten schetst uitvoerig hoezeer de politiek-historische, culturele, geografische en sociaal-maatschappelijke omgeving van Paulus met de Grieks-Romeinse cultuur verweven was.

Van Kooten stelt het gangbare beeld van een gehaaste missionaris bij. Eerder vormt zich het beeld van een planmatig rondtrekkende denker, die door Jordanië, Syrië, Turkije, Griekenland en de Balkan reisde op dezelfde manier als toenmalige rondtrekkende filosofen dat deden. Gedurende langere tijd woonde Paulus in grote steden van het oostelijke Middellandse-Zeegebied zoals Antiochië, Korinte en Efeze. Uit nieuw sociologisch onderzoek blijkt dat de door Paulus opgerichte christelijke gemeenschappen functioneerden als een religieus-wijsgerige privé-religie zoals die onder Grieken voorkwamen. Men kwam samen in een genootschap rond een maaltijd met godsdienstoefening en religieus-wijsgerige instructies, die tijdens het symposium gegeven werden. Nieuwe kaarten tonen aan hoe Paulus volgens zijn eigen zeggen reisde en woonachtig was in nagenoeg het gehele oostelijke Middellandse-Zeegebied (tot op de Balkan aan toe). Deze kaarten zijn niet langer gebaseerd op de indeling in drie 'zendingsreizen' die men algemeen ontleent aan de Handelingen der Apostelen, een boek dat niet door Paulus geschreven is.

Op grond van deze nieuwe inzichten wordt begrijpelijk dat Paulus en zijn leerlingen omtrent God, de kosmos en de mens denkbeelden ontvouwen die nauw aansluiten bij soortgelijke gedachten van Grieks-Romeinse wijsgeren. De paulijnse kosmologie ontwikkelt zich van de Brief aan de Galaten, waarin het draait om hoe Christus zichzelf onderwierp aan de elementen van de kosmos, via de Eerste Brief aan de Korintiërs naar de Brief aan de Efeziërs, die als christelijke hoop uitspreekt dat Christus de kosmos vervullen zal. De kosmologisch-wijsgerige gedachten in elk van deze brieven stemmen nauw overeen met wat in de Grieks-Romeinse wijsbegeerte speelde. "Wie eenmaal ziet hoe Paulus in gesprek was met de wereld om hem heen", aldus Van Kooten, "kan zich beter de wervende kracht van het toenmalige christendom voorstellen. Deze kijk beantwoordt de vraag waarom reeds vóór de christelijke keizers ook wijsgerig gevormde heidenen overgingen tot het christendom. Het laat zien dat het vroege christendom gesitueerd was te midden van de andere Grieks-Romeinse filosofieën." Het boek is een pleidooi om het Paulus-beeld dat zowel binnen als buiten het christendom gangbaar is, bij te stellen op basis van nieuwe inzichten in het ontstaan van het christendom binnen de antieke cultuur.

Dr. Geurt Henk van Kooten (1969) is universitair docent Nieuwe Testament & Vroeg Christendom aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde theologie in Leiden en Durham, oosterse studiën in Oxford en promoveerde in Leiden op een proefschrift over Paulus en de Grieks-Romeinse kosmologie.

Titel

Paulus en de kosmos: Het vroege christendom te midden van de andere Grieks-Romeinse filosofieën

Auteur

G.H. van Kooten

Uitgave

Zoetermeer: Uitgeverij Boekencentrum, 2002. ISBN 90-239-0877-5. EURO 24,90.

Bestellen

Gerda van de Haar, vandehaar@boekencentrum.nl, 079-363 31 69.

Informatie

dr. G.H. van Kooten, tel. (050)363 55 77 (werk)

Personalia

Benoeming