ESSENT NV
http://www.essent.nl

Grootschalige Groene Stroomproductie straks weer rendabel

Essent Energie verheugd over snelle oplossing EZ-staatssecretaris Wijn

Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken (EZ) heeft gisteren tijdens overleg met de vaste Kamercommissie voor EZ toegezegd dat de vergoeding voor het bij- en meestoken van biomassa wordt opgetrokken naar 4,8 Euroct./kWh. Daarmee verbetert hij het voorstel van 2,5 Euroct./kWh dat hij vorige week dinsdag bekendmaakte. De nieuwe vergoeding, die overigens pas in de loop van 2003 van kracht wordt, zal het Essent Energie weer mogelijk maken om op rendabele wijze grootschalig schone biomassa te verwerken in haar elektriciteitscentrales. Groene Stroom wordt dan weer geheel 'Made in Holland'. Tot het zover is, zal Essent Energie vanwege de ontoereikende overgangsregeling noodgedwongen vanaf 1 januari 2003 een belangrijk deel van haar Groene Stroom uit het buitenland betrekken.

Paul van Son, directeur Duurzame Energie van Essent, zegt in een eerste reactie verheugd te zijn met de toezegging van Wijn. 'We kunnen nu verder bouwen aan duurzame energieproductie in Nederland. Met name voor de consument is deze duidelijkheid goed,' zegt Van Son. Hij verbaast zich echter wel over de royale vergoeding die de goedkopere vormen van biomassa, zoals diermeel, straks ontvangen. 'Ik vrees dat toch nog veel 'free riding' zal blijven bestaan.' 'Free riding' is het meeliften met een subsidieregeling vanuit een ander oogmerk dan waar de regeling voor is bedoeld.

Met de subsidie die de staatssecretaris oorspronkelijk voor ogen had, een bijdrage van 2,5 Eurocent per kWh, was de grootschalige productie van Groene Stroom uit het bij- en meestoken van schone biomassa in ons land niet langer rendabel vol te houden. Essent Energie maakte daarom vorige week bekend vanaf 1 januari 2003 daarmee te stoppen. Het tekort aan Groene Stroom dat daardoor zou ontstaan, zou in het vervolg moeten worden geïmporteerd uit het buitenland. Nu komt er op zijn vroegst met ingang van 1 april 2003 een einde aan de import en kan Essent zich weer richten op investeringen in-, en exploitatie van duurzame bronnen in Nederland.

Den Bosch, 10 december 2002

---

----
Noot voor de redactie,