Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
Vervolgvel
persbericht
persbericht 10 december 2002 C059

Nijmegenaren betrokken bij de stad en positief over stadsbestuur

Bijna 90% van de Nijmegenaren is geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de stad of de eigen wijk. Ruim 40% is min of meer bekend met de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders. Dit blijkt uit de bestuursmonitor 2002. Als het gaat om de naamsbekendheid van individuele collegeleden scoort burgemeester Ter Horst het hoogst met 55% gevolgd door wethouder Depla met 35%. De naamsbekendheid van de andere collegeleden is minder dan 10%.

De bestuursmonitor is een enquête van 1000 Nijmegenaren die een representatieve steekproef van de bevolking vormen. Deze enquête is in opdracht van het college van burgemeester en wethouders voor het eerst in 2002 uitgevoerd. De enquête is gehouden omdat het college wil weten hoe de nieuwe bestuursstijl bij de burgers overkomt. Die bestuursstijl is gebaseerd op veel contact met de burger, de wijk in, openstaan voor initiatieven uit de stad, burgers serieus nemen en ervoor zorgen dat wat afgesproken wordt, ook gebeurt.
De rapportage van de enquête in 2002, de zogenaamde nulmeting, is nu verschenen. De komende jaren zullen vervolgmetingen uitgevoerd worden.

Vertrouwen
Het vertrouwen in het college is groot. Minder dan 10 procent heeft niet zo veel of erg weinig vertrouwen in het college. Mensen die geen of weinig vertrouwen hebben, zijn in het algemeen wantrouwend jegens politici. Zelfs de helft van de Nijmegenaren die niet tot de aanhang van de drie collegepartijen gerekend mag worden heeft een beetje of veel vertrouwen in het huidige college.

Bestuursstijl en wijkbezoeken
Een andere onderzoeksvraag uit de bestuursmonitor ging over de bekendheid met de wijkbezoeken. Tweederde van de Nijmeegse bevolking weet dat het college wijkbezoeken aflegt. In de wijken waar het college al eens is geweest, is men beter op de hoogte, in de andere wijken heeft men er wel van gehoord.
Ook het beeld dat burgers hebben van de bestuursstijl van dit college is gemeten.
>
% van de respondenten dat het (helemaal of een beetje) eens is met de genoemde stellingen.

Prioriteiten
De ondervraagde Nijmegenaren mochten ook zelf een prioriteitenlijstje opstellen. Op 1 staat nog steeds de criminaliteit (in 1993 en 1998 ook), verkeersveiligheid staat op 2, woningnood op 3, onveiligheid op 4 en parkeren op 5. Opvallend is dat de woningnood is teruggekeerd in het lijstje van beleidsprioriteiten terwijl die in 1998 voor een groot deel verdween. Het onderwerp werkloosheid werd in 1998 al minder genoemd dan in 1993 en krijgt nu nog minder stemmen, terwijl de eerste signalen over oplopende werkloosheid al wel te zien zijn.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.