Gemeente Lelystad

IJs onbetrouwbaar door dempen gracht

Op dit moment wordt er gewerkt aan het dempen van de gracht parallel aan het spoor ter hoogte van de wijk Schouw. Het water wordt daartoe weggepompt uit het gedeelte dat gedempt wordt. Hierdoor stijgt en daalt het water in de aangrenzende delen van de gracht langs de Schouw en de Kempenaar. Het ijs dat hier ontstaat kan door deze stijging en daling onveilig worden.

Met de kou van de afgelopen dagen is de verwachting dat er binnenkort geschaatst kan worden op de grachten en vijvers in Lelystad. Het blijft natuurlijk altijd oppassen voor ijs dat niet sterk genoeg is. In de Schouw en Kempenaar is de situatie gevaarlijker door de werkzaamheden voor het dempen van de gracht. Bij het dalen van de waterspiegel mist het ijs de draagkracht van het water. En bij het stijgen laat de ijslaag los van de oevers. Er is dus extra voorzichtigheid geboden bij het betreden van het ijs van de grachten rond de wijken Schouw en Kempenaar.

De werkzaamheden maken deel uit van het aanleggen van het Groene Carré. Het Groene Carré vormt de omlijsting van het nieuwe Stadshart. In het Masterplan Stadshart wordt Het Groene Carré beschreven als een overweldigende groene stadsring. Langs het Groene Carré zullen Lindebomen geplant worden. De werkzaamheden aan de westzijde zijn een tweede fase na het planten van de statige oude lindebomen aan het Zilverpark.

---

© Geplaatst op 10 december 2002