Gemeente Hoogeveen

11 december 2002
Het gemeentebestuur van Hoogeveen wenst u fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig 2003.

De secretaris, H.C. Witbraad-Wiltink
De burgemeester, W.P.M. Urlings


* Kandidaten gezocht voor Kroonzegelprijs *
* Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst *

* Plan weekmarkt In Elim *

* Beurzen op het Mauritsplein *

* Verwijdering auto *

* Inzameling oud papier *

* ID-kaart of paspoort nodig voor feestdagen? *
* Beatrix houdt kerstmarkt in Hollandscheveld *
* WOP-café in Krakeel *

* Reiniging wijzigt ophaalschema *

* Vervoer op Maat rond feestdagen *

* Uitslag enquête bruggetjes Krakeel *

* Nieuwe dienstverlening bibliotheek via internet *
* Sint gaat, kerst komt *

* Toegankelijkheid van stembureaus *

+ Wijziging stembureaus *

+ Stemmen bij volmacht *

+ Kapvergunningen *

+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

+ Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen *
+ Verleende bouwvergunningen en sloopvergunningen *
Kandidaten gezocht voor Kroonzegelprijs

De inschrijving voor de jaarlijkse strijd om de Kroonzegel loopt ten einde. U hebt nog de tijd tot vrijdag 13 december. De Kroonzegel is een leefbaarheidsprijs voor bewoners(groepen) in de gemeente Hoogeveen. De prijs bestaat uit een geldbedrag, veel positieve publiciteit en 'eeuwige roem'.

Om dit laatste te bevorderen krijgen de prijswinnaars een plaquette uitgereikt die in de straat of bij het project wordt opgehangen. Het geldbedrag mag naar eigen inzicht worden besteed, in nauw overleg met het wijkteam Buurtbeheer, mits het een relatie heeft met de leefbaarheid in de directe omgeving.

Verbetering leefbaarheid

Iedereen die in het afgelopen jaar, in samenwerking met medebewoners, actief is geweest om de leefbaarheid in de eigen buurt of straat te verbeteren, komt in aanmerking voor de Kroonzegel.

Het kan vanalles zijn. Enkele voorbeelden zijn: de aanleg van een nieuwe speelvoorziening, het verkeersveiliger maken van de straat, achterpadverlichting of het bezoeken van zieke medebewoners.

Voor 13 december

Bij het wijkteam Buurtbeheer in uw wijk of dorp zijn deelnameformulieren verkrijgbaar. U kunt meedoen in één van de drie categorieën. Dat zijn:

* ouderen en senioren-complexen

* nieuwe aanleg en projecten

* bestaande bouw

Elke categorie kent straks één winnaar. Deze drie winnaars zullen uiteindelijk strijden om de hoofdprijs. U mag uw aanmelding voorzien van bijlagen, door bijvoorbeeld krantenartikelen, notulen van vergaderingen of foto's bij te voegen, als u denkt dat u daardoor meer kans maakt op een prijs. Ook bent u in de gelegenheid om uw activiteiten tijdens de uitreiking van de Kroonzegel te presenteren. Dit dient u dan op het aanmeldingsformulier te vermelden. Uiterste inschrijfdatum is vrijdag 13 december 2002.

Prijsuitreiking in januari

De leefbaarheidsprijs is ingesteld door de Stuurgroep Buurtbeheer. In december beoordeelt de stuurgroep alle aanmeldingen. De uitreiking van de Kroonzegel 2002 is op maandagavond 27 januari 2003 in de burgerzaal van het raadhuis.

Voor meer informatie over de leefbaarheidswedstrijd kunt u bellen met het wijkteam Buurtbeheer in uw wijk of dorp. De telefoonnummers vindt u op bladzijde 46 van de gemeentegids 2002-2003 of op de gemeentelijke website www.hoogeveen.nl. (digitaal gemeentehuis - bouwen en woonomgeving - woonomgeving - buurtbeheer).

De gementeraad van Hoogeveen vergadert donderdag 19 december in het gemeentehuis. De vergaderiung die openbaar is begint om 19.30 uur. De agenda vermeldt onder meer:

* Spreekrecht burger.

* Vragenronde.

* Herziening gemeentelijk rampenplan Hoogeveen.
* Ontwikkelingen onderwijshuisvesting (programma 2003- 2012 en wijziging Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs)
* Regiovorming VVV Drents-Friese Parken.

* Nota Wonen, volkshuisvestingsbeleid.

* Zorgnota "Lokale partner bij zorg".

* Wijziging Bouwverordening.

* Wijziging Algemene plaatselijke verordening (Apv).
* Statutenwijziging Stichting Hulp aan Bejaarden.
* Verlenging benoeming griffier.

* Legesverordening 2003.

* Tussentijds beleidsverslag 2002 en vaststellen beleidsplan 2003 Sociale Zaken en werkgelegenheid.

* Bestemmingsplan Buitengebied Westerbork, deelplan Middenraai 76.
* Begrotingswijzigingen van de algemene dienst 2002 en 2003.
* Afscheid raadslid mevrouw Siers.
Aan het begin van de raadsvergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken.Het mag alleen gaan over punten die op de agenda staan. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit uiterlijk 48 uur voor de vergadering meedelen aan raadsgriffier J.P. Wind, tel 291201.

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

Het gemeentebestuur van Hoogeveen nodigt u graag uit voor een nieuwjaarsbijeenkomst op donderdag 2 januari 2003 van 17.00 tot 18.30 uur in het gemeentehuis.

Burgemeester Urlings houdt omstreeks 17.45 uur een korte nieuwjaarstoespraak.

Plan weekmarkt In Elim

Het college van Burgemeester en Wethouders is van plan om in Elim een weekmarkt in te stellen. Op het Wiekenplan naast sporthal De Brug kunnen op de donderdagmiddagen diverse ambulante handelaren hun producten te koop aanbieden.

Eventuele bedenkingen tegen dit voornemen willen we inventariseren. Daarom houden we in de periode van 15 december 2002 tot 15 januari 2003 een inspraakprocedure. Eventuele bedenkingen kunnen tot 15 januari 2003 schriftelijk bij het college van Burgemeester en Wethouders worden ingediend. Deze bedenkingen zullen na deze datum worden meenemen in de besluitvorming rond dit onderwerp. Meer informatie bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (tel. 291 244)

Beurzen op het Mauritsplein

Aero Verkoop BV wil een motorconsumentenbeurs en een voorjaarsconsumentenbeurs op het Mauritsplein houden en heeftdaarvoor een vergunning anagevraagd. De motorconsumentenbeurs is op 21 en 22 februari 2003 en de voorjaars-consumentenbeurs van 26 februari tot 1 maart 2003. In verband met deze evenementen zal het Mauritsplein in de periode van 17 februari 2003 tot en met 3 maart 2003 beperkt te gebruiken zijn als parkeergelegenheid. Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (tel. 291 244).

Verwijdering auto

Aan de Merel ter hoogte van huisnummer 12, bij de kruising met de Lijster, staat al geruime tijd een auto waarmee niet mag worden gereden, omdat de kentekenplaten hiervan zijn verwijderd. Het betreft een zwarte Honda CRX waarvan geen eigenaar bekend is. Het is in strijd met artikel 73 van de Algemene plaatselijke verordening om een voertuig waarmee niet mag worden gereden langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg te parkeren. De gemeente laat deze auto op kosten van een eventuele rechthebbende verwijderen, indien niet binnen een week na deze aankondiging deze auto is verwijderd.

Inzameling oud papier

Donderdag 12 december

Basisschool Het Palet. De containers staan op de parkeerplaats aan de Kemperstraat (voormalige Herman Bavinckschool) en op de parkeerplaats achter de Praxis aan de Griendtsveenweg. Van 18.00 tot 19.30 uur is er iemand bij de container om te helpen.

Basisscholen 't Rastholt en De Regenboog. Het oud papier kan worden gebracht naar de containers op het parkeerterrein aan de Tilber (bij de sporthal) in Hoogeveen.

Basisschool Apollo in Krakeel. Het papier wordt vanaf 18.30 uur opgehaald. Graag gebundeld of in stevige dozen. Plastic zakken worden niet meegenomen.

Basisschool De Krullevaar. Het oud papier wordt opgehaald vanaf 18.30 uur.

Basisschool De Weidebloem. De containers staan op de parkeerplaats naast de school aan de Schweitzerstraat van 10.00 uur tot 19.30 uur.

Woensdag 18 december

Basisscholen 't Kofschip en De Schuthoek. Vanaf 18.00 uur komen de afhalers bij u langs in Schutlanden en Erflanden. Het papier gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten (niet in vuilnis- of andere plastic zakken).

ID-kaart of paspoort nodig voor feestdagen?

Als u voor de feestdagen in het bezit wilt zijn van een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart houdt u er dan rekening mee dat het document uiterlijk dinsdag 17 december aangevraagd moet zijn.

Openingstijden Burgerzaken: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 - 15.00 uur en woensdag van 08.30 - 15.00 uur en 18.30 - 20.00 uur.

Zie voor gewijzigde openingstijden rond de feestdagen elders in het Torentje.

Voor informatie kunt u bellen (291311) of raadpleeg onze website www.hoogeveen.nl.

Beatrix houdt kerstmarkt in Hollandscheveld

Woonzorgcentrum Beatrix in Hollandscheveld houdt woensdag 18 december een kerstmarkt. Bewoners verkopen onder meer knieperties, handwerk, boeken, cake, erwtensoep en kerststukjes. Voor kinderen zijn er verschillende activiteiten, zoals sjoelen, rad van avontuur, op de foto met de kerstman en blikkengooien.
De kerstmarkt in het woonzorgcentrum aan de Riegshoogtendijk 59 in Hollandscheveld duurt van 14.30 tot 19.30 uur.
WOP-café in Krakeel
nieuwbouw en herinrichting van groen, straten en pleinen. De projectleiding wil graag op een informele wijze met de wijkbewoners in gesprek over de voortgang van het wijkontwikkelingsplan.

Die avond zijn ook ook medewerkers van Woonconcept en de Stichting Welzijnswerk, leden van het Wijkplatform en ambtenaren aanwezig. Het thema is deze keer sociale activiteiten, maar ook alle andere onderwerpen rond het wijkontwikkelingsplan kunnen aan bod komen. Reiniging wijzigt ophaalschema

De reinigingsdienst heeft het vuilnisophaalschema rond de feestdagen gewijzigd. Het ophaalschema van de Restgoedwagen sluit daar op aan. Zoek de dag op waarop normaal uw huisvuil zou worden opgehaald of de Restgoedwagen zou langskomen. Tussen haakjes vindt u de nieuwe ophaaldag. U wordt verzocht u container voor 7.45 uur aan de straat te zetten.

* Maandag 23 december (zaterdag 21 december)
* Dinsdag 24 december (maandag 23 december)
* Woensdag 25 december (dinsdag 24 december)
* Donderdag 26 december (vrijdag 27 december)
* Vrijdag 27 december (zaterdag 28 december)
* Woensdag 1 januari (donderdag 2 januari)
* Donderdag 2 januari (vrijdag 3 januari)
* Vrijdag 3 januari (zaterdag 4 januari)

In week 1 van het nieuwe jaar kunt u uw kerstboom op de dag van de huisvuilinzameling aan de weg zetten. Telefonisch aanmelden kan ook. Belt u dan 291653.

Vervoer op Maat rond feestdagen

Vervoer Op Maat voor WVG-pashouders stopt op 31 december eerder dan anders. De laatste rit start om acht uur's avonds.

Tijdens de kerstdagen is het WVG-vervoer normaal beschikbaar van zes uur 's morgens tot één uur 's nachts.

In verband met de verwachte drukte wordt u aangeraden om uw ritten zowel voor de Kerstdagen als voor Oud en Nieuw zo vroeg mogelijk te reserveren.

Tariefsverhoging

Met ingang van 1 januari worden de tarieven van het openbaar vervoer verhoogd met 5,5 procent. Dit heeft ook consequenties voor het tarief van het Vervoer Op Maat. Het tarief gaat op 1 januari omhoog van 0,38 naar 0,40 per zone.

Afdelingen van gemeente dicht

Alle afdelingen van de gemeente zijn dinsdag 24 december vanaf vier uur gesloten voor het publiek.

De Milieustraat op de gemeentewerf aan De Vos van Steenwijklaan sluit die dag om 15.30 uur.

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw zijn de meeste afdelingen van de gemeente dicht. Uitzonderingen zijn Burgerzaken en de Milieustraat. Wel gelden in die periode andere openingstijden.

Burgerzaken is op 27 en 31 december van 10.00 tot 12.00 uur geopend, uitsluitend voor het doen van aangifte van geboorte of overlijden.

De Milieustraat is 25, 26 en 30 december en 1 januari gesloten en op 24 en 31 december geopend van 8.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 15.30 uur

Wijkkantoren

Alle wijkkantoren zijn tussen kerst en de jaarwisseling gesloten.Vanaf 2 januari is Buurtbeheer weer voor u bereikbaar.

Heeft u zout nodig, dan kunt u zich tijdens de spreekuren (ma t/m do van 11.00 uur tot 12.00 uur) wenden tot de wijkkantoren in Centrum-West & Venesluis en/of De Weide.

Studiezaal

De studiezaal van het oud archief aan De Vos van Steenwijklaan 75 is gesloten van maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari.

Overigens zijn de openingstijden van de studiezaal met ingang van maandag 2 december tijdelijk gewijzigd. De nieuwe openingsuren zijn:
* Maandag van 8.30 tot 12.00 uur

* Woensdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Uitslag enquête bruggetjes Krakeel

Over de sloot langs de kanaaldijk in Krakeel komen vijf bruggetjes met stalen leuningen in helder blauw. Dat is de uitslag van een enquete onder de bewoners van de Hoogeveense wijk Krakeel. De Kanaalstrook is afgelopen jaar heringericht. De bruggetjes vormen het sluitstuk van het project.

De bewoners konden kiezen uit een aantal mogelijkheden. Er kwamen 49 reacties binnen. 42 mensen kozen voor stalen leuningen en 7 voor hout. Helder blauw moet het worden, vinden 21 mensen. De overige invullers van de enquête kozen voor rood, wit of een andere kleur.

De bruggetjes, die de vorige eeuw veelvuldig te vinden waren in de omgeving van Hoogeveen, hebben als voorbeeld gediend. De nieuwe bruggetjes voor Krakeel krijgen wel een veel moderne uitstraling. De bruggen moeten technisch nog uitgwerkt worden. Naar verwachting worden de bruggetjes komend voorjaar geplaatst.

Nieuwe dienstverlening bibliotheek via internet

Voortaan kunnen leden van Bibliotheek Hoogeveen een keuze maken uit meer dan 250.000 cd's en 300.000 lp's. Aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via www.muziekweb.nl van de Centrale Discotheek Rotterdam. Vervolgens komen de lp's of cd's naar naar de fonotheek in de centrale bibliotheek aan de Bentinckslaan.

Daarmee komt Europa's grootste muziekcollectie direct beschikbaar voor Hoogeveen. Een link naar de muziekcollectie is ook te vinden op de site van de Hoogeveense bibliotheek (www.obhoogeveen.nl)

Gratis sites

De openbare bibliotheek is al lang niet meer de plaats waar slechts boeken te vinden zijn. Onlangs is het aantal gratis websites in de bibliotheek opnieuw uitgebreid. Deze sites zijn speciaal ontwikkeld voor de openbare bibliotheek en ook alleen daar te raadplegen. Er zijn sites met uittreksels en recensies, een digitale knipselkrant, archieven van de landelijke en regionale kranten, een documentatiebank over actuele thema's en een supercatalogus, waarmee gezocht kan worden in honderden bibliotheken.

Spreekuur

Op de woensdagen 8 januari, 5 februari, 5 maart en 2 april kunnen de klanten van de bibliotheek weer terecht op het inloopspreekuur voor de computergebruiker. Het spreekuur wordt gehouden 11.00 tot 13.00 uur in de naslag- en internetruimte in de centrale bibliotheek.

Internetinstructie

Op dinsdag 14 januari beginnen in de centrale bibliotheek twee nieuwe series internetinstructie voor beginners. Een serie bestaat uit drie instructies van twee uur. Cursisten leren de basisprincipes van het internet en het gebruik van e-mail. Er is een ochtendserie (van 9 tot 11 uur) en een avondserie (van 19 tot 21 uur). De instructies worden gehouden in de Centrale bibliotheek aan de Bentinckslaan in Hoogeveen. De kosten bedragen 21 voor leden en 27 voor niet-leden. Aanmelden kan bij alle bibliotheken in de gemeente Hoogeveen.

Meer weten?

Meer informatie over de diensten van de bibliotheek vindt u op www.obhoogeveen.nl of u vraagt in uw bibliotheek naar de folders.

Sint gaat, kerst komt

Sinterklaas heeft nog maar net z'n hielen gelicht, of de kerstbomen schieten alweer de grond uit. Een snelle wisseling van de wacht. Buurtbeheer Cenrtrum-West Venesluis heeft maandag drie kerstbomen geplaatst in de Hoofdstraat. Ze staan bij de Tamboer, de Grote Kerk en op het zuidelijk deel. De foto toont de plaatsing van een kerstboom bij theater De Tamboer. Een medewerker van Groenvoorziening heeft de bomen ruim een maand geleden uitgezocht in de bossen van Staatsbosbeheer.

Foto: © Gerrit Boer

Toegankelijkheid van stembureaus

Op 22 januari worden er verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Voor mindervaliden en invaliden is de gang naar de stembus vaak lastiger dan voor anderen. Daarom is een aantal maatregelen genomen.

Zo zijn drempels en opstapjes van alle stembureaus voorzien van oprijplankjes en past een rolstoel goed onder de stemcomputer. Ook is er in de gemeente Hoogeveen op gelet dat er geen stembureaus zijn op een verdieping terwijl er geen lift is.

Mensen kunnen zich laten helpen bij het uitbrengen van een stem. Dat kan door een lid van het stembureau of een kennis of familielid. Overal is gezorgd voor goede verlichting en natuurlijk geldt in alle stembureaus een rookverbod, ook in die stembureaus die niet in openbare gebouwen zijn gevestigd.

Er komen weer kandidatenlijsten in braille. Ze liggen binnenkort in het Voorlichtingscentrum in het gemeentehuis. Ook komen er kandidatenlijsten in een grote letter.
Wijziging stembureaus
Omdat enkele gebouwen niet meer geschikt zijn om in te richten als stembureau, zijn er enkele wijzigingen ontstaan.
* Gymzaal Curiestraat wordt Weideheem I (Curiestraat 1-199)
* Thuiszorg Drenthe, Jonkheer de Jongestraat wordt Juliana van Stolbergschool, K. de Raadstraat 6

De kiezers van stembureau Gymnastieklokaal De Kroon worden verdeeld over de twee bestaande stembureaus, te weten: Basisschool Apollo, Satellietenlaan 25 en Wijkcentrum De Magneet, Orion 2.

In verband met een verbouwing van O.B.S. Vogelvlucht aan de Ds van Elvenstraat in Elim, wordt een stembureau ingericht in het woonzorgcomplex De Wiekswal aan Het Hoosvat.

De kiezers van bovengenoemde stembureaus worden binnenkort schriftelijk van deze wijzigingen op de hoogte gebracht.

Stemmen bij volmacht

De burgemeester van Hoogeveen maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 22 januari 2003 een kiezer is toegestaan bij volmacht te mogen stemmen. Daarbij gelden de volgende bepalingen.

A. MACHTIGING DOOR SCHRIFTELIJKE AANVRAAG

1. Bij Bureau verkiezingen van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor de verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen.
2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op de veertiende dag voor de verkiezing, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij/zij op dinsdag 10 december 2002 als kiezer is geregistreerd.
3. Het verzoek wordt niet ingewilligd wanneer het aan de verzoeker is toegestaan om in een stembureau naar keuze aan de stemming te mogen deelnemen.
4. Degene die zich bereid heeft verklaard als gemachtigde op te treden, moet op dinsdag 10 december 2002 als kiezer zijn geregistreerd.
5. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

B. MACHTIGING DOOR OVERDRACHT VAN DE OPROEPINGSKAART 6. De kiezer kan ook, in plaats van een verzoekschrift in te dienen, na ontvangst van de oproepingskaart, tot en met de dag van de stemming, zelf een andere kiezer machtigen voor hem/haar te stemmen. Dit geschiedt door de oproepingskaart aan die kiezer over te dragen.
7. Een op deze wijze aangewezen gemachtigde moet op dinsdag 10 december 2002 in hetzelfde stemdistrict als kiezer zijn geregistreerd die de volmacht geeft.
8. De aldus gemachtigde kan de volmachtstem uitsluitend tegelijk met zijn/haar eigen stem, in het stemdistrict waar hij/zij staat ingeschreven, uitbrengen.

Een kiezer mag niet meer dan 2 (twee) volmachten aannemen. Een volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Bureau verkiezingen, afdeling Burgerzaken.

STEMMEN IN EEN STEMBUREAU NAAR KEUZE

De burgemeester van Hoogeveen maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 22 januari 2003 een kiezer is toegestaan zijn/haar stem uit te brengen in een stembureau naar keuze.

Daarbij gelden de volgende bepalingen.

A. SCHRIFTELIJKE AANVRAAG 1. Bij Bureau verkiezingen van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor verzoekschriften om in een stembureau naar keuze aan de stemming te mogen deelnemen.
2. Het verzoekschrift, alsmede de oproepingskaart (indien reeds verstrekt), moeten uiterlijk op de veertiende dag voor de verkiezing, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij/zij op dinsdag 10 december 2002 als kiezer is geregistreerd.
3. Het verzoek wordt niet ingewilligd, wanneer het de verzoeker is toegestaan om bij volmacht aan de stemming te mogen deelnemen. 4. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gesteld, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

B. MONDELINGE AANVRAAG
1. De kiezer dient hiertoe, na ontvangst van de oproepingskaart, doch uiterlijk op de vijfde dag voor de verkiezing de oproepingskaart over te leggen bij Bureau verkiezingen van zijn/haar woonplaats op dinsdag 10 december 2002.
2. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gesteld, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Bureau verkiezingen, afdeling Burgerzaken.

UITOEFENING VAN HET KIESRECHT DOOR PERSONEN DIE IN DIENSTBETREKKING ZIJN

De burgemeester van Hoogeveen herinnert in verband met de op woensdag 22 januari 2003 te houden verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de onderstaande bepalingen van de Kieswet. 1. Volgens artikel J 10 van de Kieswet is iedere werkgever verplicht te zorgen, dat iedere stemgerechtigde werknemer, die bij hem/haar in dienstbetrekking is, gelegenheid ontvangt om aan de verkiezingen deel te nemen, voor zover hij/zij dat niet buiten zijn werkuren kan doen. Deze verplichting geldt niet ten aanzien van de werknemers, die binnen de voor de stemming bepaalde tijd geen dienst verrichten in een gemeente, waar zij aan de stemming kunnen deelnemen, of in een aangrenzende gemeente. Indien laatstgenoemde werknemers evenwel, om aan de stemming deel te nemen, niet langer dan twee achtereenvolgende uren behoeven te verzuimen, geldt vorengenoemde verplichting van de werkgever wel. 2. Op grond van artikel Z 9 van de Kieswet wordt de werkgever die de hierboven vermelde, hem/haar opgelegde verplichting niet nakomt, gestraft met hechtenis van ten hoogste veertien dagen of geldboete van de tweede categorie.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunningen verstrekt aan:
* L. Ems, Kampiepensweg 11, Pesse, voor vijf elzen;
* C.A.E. Kamphof-Zonnenberg, Dorpsstraat 12, Pesse, voor een walnoot en een prunus;

* De sector MOW voor het kappen van een 5-tal bomen langs de Stuifzandseweg.

Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Plan in Hoofdzaak ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* H. Roo, voor het bouwen van een woning met werkruimte ter vervanging van de bestaande woning Kerkhoflaan 3 te Pesse.

De bouwaanvraag ligt met ingang van 12 december 2002 gedurende vijf weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen

Bouwaanvragen

* Bouwfonds Woningbouw B.V., uitbreiden van diverse woningen, Winde
* Klomp R., uitbreiden van een woning, Rigel 27
* Bouwbedrijf Fieko, uitbreiden van een trapportaal begane grond, Zwarte Dijkje 26, Noordscheschut

* Kraker de C., uitbreiden van een woning, Roerdomplaan 220
* Hoogeveen Yachting B.V., bouwen van een bedrijfshal, Dr Anton Philipsstraat 44

* Partiplan Vastgoed, bouwen van 30 appartementen "Marylènehof", Prins Mauritsplein 14

* Veldsink J.J., vernieuwen en vergroten van berging, Vondelstraat 16

* Lekatompessy P.M.J., uitbreiden achtergevel en garage, De Garve 22
* Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling B.V., bouwen van 32 woningen, Erflanden, fase 2 - cluster 7

* Hanze Vastgoed Fonds B.V., verbouwen van een winkelruimte tot supermarkt, De Wielewaal 2-8

* Stroo B.T., bouwen van een erker, Rietland 3
* Roorda O., uitbreiden van een woning, Tapuitlaan 46
* Vereniging voor Prot. Chr. Onderwijs, uitbreiden van onderwijsgebouw 't Kofschip, Booyenverlaat 11
* Vereniging voor Prot. Chr. Onderwijs, uitbreiden van onderwijsgebouw Het Palet, Van Goghlaan 5

* Lunenborg J., bouwen van een serre, Gruythuysenlaan 20
* Blauwendraad R., wijzigen van de gevel/pui winkel, Hoofdstraat 217
* Railinfrabeheer BV (regio Noord), bouwen van een nieuwe perrontunnel en twee liften, Stationsplein (NS-station)
* Domesta Woonstichting, bouwen van 18 woningen, Wethouder Robaardstraat

* Woningcorporatie De Woonplaats, wijzigen entree woongebouw, Dekkerpassage 6 t/m 138

* Beuker A., bouwen van een woning met bedrijfsruimte, Buitenvaart 1707 (kavel W4)

Bouwmelding

* Engberts J.P., bouwen van een buffer bewaarplaats, Alteveerstraat 108

Sloopaanvraag

* Hanze Vastgoed Fonds B.V., slopen van niet-dragende binnenwanden en gevelpuien, deurdoorbraak in een dragende wand, kiosk, luifel, De Wielewaal 2-8

Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24

Verleende bouwvergunningen en sloopvergunningen

Bouwvergunningen

* Eijkelenboom C.W., bouwen van een berging/dierenverblijf, Siberië 10, Tiendeveen

* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., bouwen van twintig woningen (type A), De Kroon

* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., bouwen van twintig woningen (type B en C), De Kroon

* Roks M.C., plaatsen van een carport, Europaweg 24
* Bouwbedrijf Fieko, wijzigen van de voor- en achtergevel, Regulus 74

* Meinen R.M., uitbreiden van een woning, Tapuitlaan 92
* Frijlink A., bouwen van een bedrijfsgebouw en dienstwoning, Buitenvaart 1609 (kavel W18)

* Bouwbedrijf Fieko, bouwen van een erker en luifel, Mantinghstraat 75

* Hindriksen J.G.B., uitbreiden van een woning, Het Lage Holt 33
* Vereniging P.C.B.O. Elim/Nieuwlande, verbouwen en uitbreiden van een schoolgebouw, Langewijk 110, Elim

Bouwvergunning met instandhoudingtermijn
* Geerts S.M.M., tijdelijk plaatsen van kantoorunits, Haarweg 22, Tiendeveen

Weigering bouwvergunning
* Segijn A., plaatsen van een stacaravan, Hendrik Reindersweg 24, Pesse

Doorlopende Sloopvergunning
* Van Hal Nieuwleusen B.V., voor het doorlopend uitvoeren van sloopwerkzaamheden, binnen de gemeente Hoogeveen van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd van Hoogeveen.