Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Grote opgave voor Brabant

Brabant krijgt 6,8 miljoen euro voor vernieuwing bedrijventerreinen

De provincie Noord-Brabant krijgt opnieuw ruim 6,8 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken voor de vernieuwing van bestaande bedrijventerreinen in Brabant. Dat heeft staatssecretaris Wijn maandag 9 december bekend gemaakt. Het geld is bestemd voor herstructurering van bestaande en ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen binnen de gemeenten Woudrichem, Eindhoven, Oosterhout en Roosendaal en Halderberge. Gedeputeerde Staten zullen nog ruim 1 miljoen euro extra toevoegen aan de subsidie uit Den Haag. Begin volgend jaar zal het college de subsidiebijdrage per project vaststellen.

De rijksbijdrage is afkomstig uit het Tender InvesteringsProgramma Provincies (TIPP). De provincie heeft voor dit programma in september 2002 een investeringsprogramma 'Ruimte maken voor kwaliteit' ingediend. In totaal dienden negen provincies een dergelijk programma in. Daarvan zijn er zes door de staatssecretaris gehonoreerd, waaronder het Brabantse. "Ik heb willen kiezen voor de kwalitatief beste projecten", aldus staatssecretaris Wijn.

Gedeputeerde Hoes van Economische Zaken is zeer ingenomen dat de provincie voor al weer de derde keer wordt gehonoreerd met een maximale bijdrage van het ministerie voor de uitvoering van het investeringsprogramma. 'Brabant staat voor een enorme opgave. Eenderde van de Brabantse bedrijventerreinen is verouderd. Bovendien is er in Brabant een grote behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen. De bijdrage van het Rijk betekent voor ons een flinke steun in de rug bij onze inspanningen het vestigingsklimaat in Brabant te optimaliseren.

Projecten
De subsidie van 6,8 miljoen euro gaat naar de volgende projecten:
· De herstructurering van bedrijventerrein De Rietdijk in de gemeente Woudrichem.
· Het verbeteren van de ontsluiting van bedrijventerrein De Hurk in de gemeente Eindhoven.
· Het duurzaam revitaliseren van bedrijventerrein Vijf Eiken in de gemeente Oosterhout.
· Het ontwikkelen van gemeentegrensoverschrijdend bedrijventerrein Borchwerf II in de gemeenten Roosendaal en Halderberge.

De exacte verdeling van de gelden zal medio januari 2003 door de provincie bekend worden gemaakt.

Het maximale bedrag
De subsidieregeling van het ministerie van EZ is bedoeld om het regionaal investeringsklimaat te verbeteren. Op basis van door provincies vastgestelde visies, kunnen de provincies investeringsprogramma's voor een subsidie van maximaal 6,8 miljoen euro indienen. Brabant krijgt dus het maximale subsidiebedrag. En dat, als enige provincie, voor de derde keer op rij. De afgelopen twee jaar heeft Brabant in het kader van de TIPP-regeling dus ruim 20 miljoen euro.
In totaal heeft staatssecretaris Wijn deze keer ruim veertig miljoen Euro voor de uitvoering van de programma's. Dat Brabant zo'n groot deel van het subsidiebudget ontvangt, heeft te maken met het feit dat de ingediende projecten goed zijn voorbereid, snel zijn te realiseren en een grote mate van financiële haalbaarheid hebben. Dit dankzij de grote expertise die in de loop der jaren in Brabant op het gebied van herstructurering is opgebouwd.

De provincies hebben in 2003 voorlopig voor het laatst de gelegenheid subsidie aan te vragen in het kader van de TIPP. Brabant zal zeker van die gelegenheid gebruik maken. Momenteel schrijft staatssecretaris Wijn zijn Actieplan Bedrijventerreinen. Onderdeel daarvan is het opzetten van een nieuw financieel instrument als opvolger van de TIPP-regeling.
.