D66

Bestrijden Jihad-ronselaars ook taak voor moslimorganisaties

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Thom de Graaf

10-12-2002 - D66-fractievoorzitter Thom de Graaf vindt dat Nederlandse Jihad-ronselaars actief moeten worden opgespoord en vervolgd. Hij zegt dat in een reactie op het gisteren verschenen AIVD-rapport waaruit blijkt dat werving voor de Jihad in Nederland structureel van aard is.

De Graaf: "Uit het rapport blijkt dat Nederlandse moslims worden aangespoord tot het plegen van strafbare feiten, tot het martelaarschap aan toe. We moeten deze ontwikkeling in keren door de ronselaars op te sporen en te vervolgen. Maar het is net zo belangrijk om de jongeren die hiervoor gevoelig zijn een ander perspectief te bieden: ín, niet náást de Nederlandse samenleving."

De Graaf ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor organisaties van moslims en van migranten. "Ook zij hebben hierin een verantwoordelijkheid. Het zou goed zijn wanneer zij een krachtig geluid laten horen tegen dit soort uitwassen. Laat zien dat extremisme een heilloos pad is. Dat is nodig als we de boel een beetje bij elkaar willen houden in Nederland. Aan de andere kant moeten moslims zich geaccepteerd voelen in Nederland, zij moeten volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij." De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst stelt dat de gebrekkige acceptatie van moslims in Nederland de Jihad-ronselaars in de kaart speelt.

Ronselaars hebben vooral vat op Nederlandse jongens uit gezinnen van eerste en tweede generatie migranten die economisch en sociaal op achterstand staan. De Graaf: "Het gaat om groepen jongeren die een geïsoleerde positie innemen in de samenleving, die niet meedoen. Wij vragen van iedereen die hier is, om zich te oriënteren op de Nederlandse samenleving. De beste integratie komt met werk en scholing en daar ligt een taak voor de politiek."