Universiteit van Utrecht

>

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Rechtsgeleerdheid

10 december 2002

Nieuwe bijzonder hoogleraar onderzoekt mensenrechtenschendingen

Vanaf 1 januari 2003 wordt dr. Fred Grünfeld bijzonder hoogleraar op het vakgebied Oorzaken van mensenrechtenschendingen bij de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Hij is voor deze leerstoel benoemd vanwege de Stichting ter Bevordering van Projecten Interdisciplinair Onderzoek naar oorzaken van Mensenrechtenschendingen (PIOOM). Zijn belangrijkste onderzoeksonderwerpen worden de rol van staten als omstanders bij mensenrechtenschendingen, de indeling slachtoffer/beul en de humanitaire interventie.

Het onderzoek zal plaatsvinden binnen het kader van het onderzoeksprogramma 2000-2005 van de Onderzoekschool Rechten van de Mens, in het bijzonder bij het thema over "gewapende conflicten, conflictpreventie en de rechten van de mens". Binnen de leerstoel wil Grünfeld drie onderwerpen nader beschouwen.

Het eerste is onderzoek naar de rol van staten en internationale organisaties als omstanders bij het ontstaan en voortduren van ernstige massale en fundamentele schendingen van de rechten van de mens. Gezocht wordt naar indicatoren voor zowel burger- en politieke als sociaal-economische mensenrechtenschendingen in twaalf staten gedurende de afgelopen tien jaar. Geanalyseerd wordt of deze indicatoren kunnen dienen als vroegtijdige waarschuwing (early warning) voor grootschalige mensenrechtenschendingen en voor gewelddadige conflicten. Vervolgens wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen deze vroegtijdige waarschuwing en een vroegtijdig optreden van derde staten en internationale organisaties ter preventie.

Een tweede aandachtpunt vormt de indeling slachtoffer of beul, die bij berechting soms problematisch kan zijn. Slachtoffers worden vaak gedwongen zich als beul te gedragen. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de gekidnapte kinderen in Noord-Oeganda en Siërra Leone die gruwelijke wreedheden hebben moeten uitvoeren na daarvan eerst zelf het slachtoffer te zijn geweest. Mensenrechtenorganisaties zien hen als slachtoffers die niet berecht behoren te worden maar de lokale gemeenschap waar zij uit voortkomen denkt daar vaak anders over. Deze kwestie doet zich voor bij het Ruanda tribunaal en in de toekomst bij het tribunaal in Siërra Leone. Grünfeld wil met een kort onderzoek de gebruikelijke indeling opnieuw ter discussie stellen.

Tenslotte wil de bijzonder hoogleraar verschillende gevallen, met gelijke vraagstelling, van humanitair interveniëren in het verleden (West-Pakistan, Oeganda, Cambodja, Kosovo) onderzoeken. Het zijn interventies waarvoor tevoren geen toestemming is verkregen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat zou volgens Grünfeld meer inzicht kunnen verschaffen in de rol van zowel derde staten als internationale organisaties.

De benoeming tot bijzonder hoogleraar in Utrecht geldt voor een dag in de week gedurende vijf jaar. Grünfeld is daarnaast universitair hoofddocent internationale betrekkingen en internationale organisaties bij de Universiteit Maastricht bij de capaciteitsgroep Internationaal en Europees Recht en aan het University College Maastricht.

De stichting PIOOM stimuleert al een tiental jaren het multidisciplinair onderzoek naar de oorzaken van mensenrechtenschendingen.Tot voor kort werd de PIOOM-leerstoel bezet door prof.dr. Piet van Reenen. Van Reenen is thans nog actief bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Utrechtse faculteit Rechtsgeleerdheid op het gebied van Politie en mensenrechten en wordt ook met die leeropdracht benoemd als hoogleraar.



Universiteit van Utrecht