Dienstenbond CNV

Opnieuw sociaal plan Baan
10-12-2002

Bij Baan vindt de komende dagen een interne organisatieaanpassing plaats. Dit kost in Nederland 19 arbeidsplaatsen. Er ligt een sociaal plan, maar dat is deze keer afgesproken tussen de COR en de directie. Verder hebben we het bestaande sociaal plan geëvalueerd.

Op 6 december hebben we met Baan en de COR (Centrale Ondernemingsraad) van gedachten gewisseld over de vorige reorganisatie en de ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Hieronder treft u puntsgewijs de belangrijkste zaken aan.

Evaluatie sociaal plan 2002
De reorganisatie bij Baan van juni 2002 kostte 130 arbeidsplaatsen. Het sociaal plan was met vakbonden afgesloten en heeft niet al te veel kritiek gehad. De medewerkers waren over het algemeen (redelijk) tevreden over het sociaal plan. Dit blijkt ook uit het feit dat 85-90% van de medewerkers binnen 1 week akkoord ging met het ontslag. Wel was er onduidelijkheid over het moment waarop het betaald verlof inging. Dit moet duidelijker worden verwoord in een nieuwe versie. Verder heeft Baan geleerd dat het erg belangrijk is dat managers goed worden geïnstrueerd over hoe om te gaan met de medewerkers en hoe het sociaal plan moet worden gehanteerd.
Tot slot waren er drie outplacementbureaus geselecteerd, maar één bureau heeft nauwelijks aanmeldingen gehad. In het vervolg blijft het dan ook bij twee (overigens qua werkwijze totaal verschillende) bureaus.

Visie Baan
Baan is werkzaam in de markt van industriële enterprise solutions. Deze markt stabiliseert zich nu, maar alle bedrijven, inclusief Baan, gingen nog uit van groei. Dat is voorbij.
Baan wil nu leider worden in het aanbieden van oplossingen voor (complexe) business-processen in industriële ondernemingen. In Emea is Baan in dit marktsegment nummer 2 en in de Verenigde Staten nummer 3. Baan gaat zich richten op nieuwe klanten (Japan, China en Rusland). Daarnaast wordt kritisch gekeken naar bestaande producten. Welke zijn wel rendabel en welke niet. Welke producten behoeven verbetering en welke kunnen worden afgestoten. In producten die belangrijk zijn, blijft Baan investeren.

Organisatieaanpassing
De afdeling Sales draait niet goed. Vandaar dat daar nu in gesneden wordt. Daarnaast wordt de consulting-afdeling getroffen. In tegenstelling tot de vorige reorganisatie wordt Development gespaard. In totaliteit moeten 19 medewerkers vertrekken (2 bij Development, 8 bij Support, 5 bij Baan Nederland en 4 bij Corporate). Verder worden de tijdelijke contracten niet verlengd.
Wereldwijd betreft het 260 medewerkers en in Nederland 19. Deze werknemers worden persoonlijk op de hoogte gesteld. Uitleg over de organisatieaanpassing vindt plaats in werkoverleggen met de eigen managers.

Sociaal plan
Nu de reorganisatie 19 mensen betreft, is Baan niet verplicht om dit aan de vakbonden te melden en met ons een sociaal plan af te spreken. Vandaar dat Baan nu heeft gekozen om zaken te doen met de COR. Juridisch gezien is dat toegestaan. De afgelopen weken heeft de directie van Baan gesproken met de COR over een sociaal plan. Als basis is genomen het reeds bestaande sociaal plan. Daarin zijn kleine wijzigingen aangebracht zoals: ontslag via de kantonrechter in plaats van het CWI, twee outplacementbureaus in plaats van drie en het bonussysteem is er uitgehaald. Dit laatste betekent per saldo dat de afkoopsom iets lager zal uitvallen dan de vorige keer.

Het is jammer dat Baan voor deze route kiest. Zo lijkt het alsof Baan alleen noodgedwongen met vakbonden in zee gaat en er geen sprake is van een duurzame relatie tussen Baan en de vakbonden. Materieel gezien is het voorliggende sociaal plan goed. CNV-leden zijn er niet aan gebonden omdat het CNV geen handtekening heeft gezet onder dit sociaal plan. De praktijk zal echter laten zien dat Baan het sociaal plan wel gebruikt als handvat om medewerkers te ontslaan. Mocht u voor ontslag in aanmerking komen, dan kunt u een beroep doen op onze juridische dienst. U kunt contact opnemen met het districtskantoor in uw omgeving.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel. 055 - 577 26 40 of reageer op deze pagina.