Provincie Utrecht

Persbericht

Agenda 2010 in februari 2003 echt van start

Provincie Utrecht zoekt twee voorbeeldwijken voor "Nieuw wonen"

10-12-2002
Nog voor de statenverkiezingen van 11 maart 2003 willen gedeputeerde staten van Utrecht de selectie afronden van twee wijken die ontwikkeld kunnen worden als voorbeelden voor het creëren van levensloopbestendige wijken. Bij de gemeentebesturen in de provincie is grote belangstelling om samen met de provincie en met relevante maatschappelijke instellingen en met vertegenwoordigers uit de bevolking dergelijke vitale wijken te maken, geschikt voor alle leeftijden en alle leefstijlen
Bestaande, maar ook nieuwe woonwijken blijken onvoldoende afgestemd te worden op toekomstig gebruik door dezelfde bewoners en de - veranderende - eisen die zij er dan aan stellen. Het gaat om veiligheid, toegankelijkheid, de voorwaarden om zelfredzaam te zijn voor bewoners die zorg nodig hebben, ontbreken van de juiste zorginfrastructuur en het instandhouden van sociale samenhang doordat de bewoners in de wijk kunnen blijven wonen als de wensen veranderen.
Bij veel partijen bestaat de overtuiging dat levensloopbestendig wonen meer vorm moet krijgen. Gemeenten, zorgaanbieders, corporaties, projectontwikkelaars en bewonersvertegenwoordigers hebben de problematiek allemaal op de agenda staan. Toch komt dit "nieuwe wonen" onvoldoende van de grond. Daarom heeft de provincie Utrecht het project "Nieuw wonen" op de Agenda 2010 gezet.

Agenda 2010
De Agenda 2010 bestaat uit tien sleutelprojecten waaraan partners en burgers kunnen zien hoe de provincie zich ontwikkelt tot een presterende provincie.
Provinciale Staten besloten in april 2002 een dergelijk programma te starten. Daarna begon een procedure van werving en selectie van projectleiders en ondersteuners. In de loop van oktober zijn alle projectleiders (voor het grootste deel voortgekomen uit de eigen organisatie) van start gegaan. Inmiddels is voor elk project een plan van aanpak opgesteld. Voor de meeste projecten is een startfase nodig met haalbaarheidstudies, nader onderzoek en overleg met derden. Maar voor een paar projecten kan de vaart er in gezet worden, ofwel omdat er veel voorbereidend werk binnen het gewone lopende werk van de provincie was verricht, ofwel omdat alle belanghebbenden reikhalzend uitkijken naar concretisering. Dat laatste is het geval bij het project "Nieuw wonen´ dat aanvankelijk de langere term "Nieuw wonen door de generaties heen" mee kreeg.

Digitale fietsrouteplanner
Ook het project Utrecht Fietsprovincie - door provinciale staten op de Agenda 2010 gezet, omdat tastbare resultaten van de inspanningen van het provinciale fietsbeleid achterbleven - krijgt al op vrij korte termijn gezicht. IN het voorjaar van 2003 wordt het volledige aanbod van alle fietsvoorzieningen in de provincie digitaal in kaart gebracht. Daarmee kan de fietser beschikken over een digitale fietsrouteplanner voor de gehele provincie. Uiteraard werkt de provincie samen met gemeenten en anderen die voor delen van het provinciale gebied al een uitstekend overzicht hebben. Zo is er voor Amersfoort en omgeving een prima recente kaart. Ook Utrecht is druk bezig met een dergelijk project voor het stedelijke en direct omliggende gebied. De provincie speelt daar op in en verbindt de bestaande initiatieven en resultaten. Overigens dit slechts een van de deelprojecten van dit project, dat de nieuwe naam "Op de fiets" heeft gekregen. Ook andere deelprojecten moeten bijdragen aan een kwalitatief beter fietsvoorzieningenniveau.

Faunapassages
Het plan van aanpak voor de Stichtse Lustwarande voorziet ook in snelle resultaten, vooral op het terrein van de faunapassages. In het voorjaar van 2003 moeten twee voorzieningen bij het landgoed Vollenhove gerealiseerd worden: een ecoduiker naar Beerschoten en een duiker met loopgedeelte bij de A28 om de faunapassages tussen Zeist en Rhenen te realiseren. Later in het jaar is de aanleg van een amfibieënraster met bijbehorende tunneltjes en buizen bij de gemeente Amerongen aan de beurt.Het gaat voor deze drie faunapassages om een totaalbedrag van circa 560.000 Euro.

Herijking Agenda 2010
Provinciale Staten hebben in april 2002 besloten een jaarlijks ijkmoment vast te stellen. Dan zouden er onderwerpen aan de Agenda 2010 toegevoegd of afgehaald kunnen worden. Gedeputeerde staten vinden het verschijnen van de projectplannen een natuurlijk ijkmoment. Zij stellen voor geen wijzigingen in de Agenda 2010 aan te brengen. Provinciale staten vergaderen op maandag10 februari 2003 over de Agenda 2010; tevoren wordt het onderwerp geagendeeerd voor de commissie Bestuur en Middelen.

De tien projecten

- Nieuw wonen

- Hart van de Heuvelrug, een complexe bestuurlijke samenwerking om de ruimtelijk gewenste ontwikkeling van een gebied te verbinden met de samen ontwikkelde visie voor de toekomst van dit bijzondere gebied
- Open poort tot kennis, een project om informatie toegankelijk te maken voor iedereen. Door de bibliotheken ook om te vormen tot organisaties die kunnen functioneren als toegangspoort tot betrouwbare digitale publieke informatie is er een slag te winnen met het ideaalbeeld: informatie voor iedereen

- Utrecht Culturele Hoofdstad, Stad en provincie willen zien dat Utrecht het predikaat Culturele Hoofdstad van Europa verkrijgt
- Groen en blauw rond Amersfoort. Daarbij mikt de provincie, in samenwerking met Leusden en Amersfoort op realisatie van een recreatigebied, genaamd de Schammerplas.

- Aan de slag met de Nieuwe Hollande Waterlinie. Het doel is het ontwikkelen en realiseren van een bezoekerscentrum in Fort Vechten bij Bunnik.

- Metamorfose van de Stichtse Lustwarande. Een meerdelig programma, waarin de faunapassages een rol spelen.

- Transformatie veenweidegebied. Het project moet een andere naam krijgen, want het gat vooral om plattelandsinnovaties in het Utrechts veenweidegebied. Hoe behouden we het bijzondere en aantrekkelijke veenweidegebied is de centrale vraag die samen met betrokkenen geconcretiseerd wordt.

- Het Utrechts Wandelpadennetwerk. Wegnemen van blemeringen, ontwikkelen van nieuwe routes en overzicht brengen in een samenhangend plan voor het wandelnetwerk in onze provincie.

- Op de fiets.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030-258 24 60 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl