Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale steun voor Stichting Nieuwe Bedrijvigheid

10-12-2002
Stichting Nieuwe Bedrijvigheid - een organisatie die startende ondernemingen in de provincie Utrecht op weg helpt - kan de komende drie jaar rekenen op ondersteuning van GS. Het college wil als steun in de rug voor deze stichting ruim 115.000,- beschikbaar stellen. De bedoeling is dat met deze bijdrage 40 startende bedrijven geholpen worden. Dit moet 180 nieuwe banen opleveren.

Nieuwe Bedrijvigheid speurt in opdracht van hoofdfinanciers provincie en gemeente Utrecht interessante ondernemers op, die van plan zijn om zich op de markt te wagen met een eigen bedrijf. Het gaat daarbij om een kieskeurige zoektocht. De stichting beperkt zich tot de industrie en zakelijke dienstverlening, met een bijzondere belangstelling voor entrepreneurs in innovatieve sectoren als de ICT en biomedische technologie. Verder moeten de bedrijven commercieel levensvatbaar zijn. Als bedrijven aan deze eisen voldoen, krijgen ze tegen een scherp gereduceerd tarief managementadvies over zaken als financiering, partnerselectie, personeelsmanagement, huisvesting. De stichting neemt vanwege de subsidie door partijen als de provincie Utrecht tweederde deel van de advieskosten voor haar rekening.

Nieuwe banen
Uit deze werkwijze zijn sinds 1997 - het jaar dat ook de provincie begon met subsidiering van deze stichting -

48 bedrijven ontstaan. Deze hebben 225 arbeidsplaatsen opgeleverd. De provincie constateert dat de laatste drie jaar het aantal nieuwe starters achterloopt bij de doelstellingen van de stichting. In plaats van de beoogde 180 arbeidsplaatsen zijn er tot nu toe niet veel meer dan 60 banen bijgekomen. Deze voorlopige teleurstellende resultaten, gecombineerd met het feit dat de provincie Utrecht op het economische terrein geen structurele subsidierelatie wenst te onderhouden, is reden voor GS om nu voor de laatste keer provinciale steun in het vooruitzicht te stellen.

Procedure
De statencommissie Cultuur en Economie adviseert op 6 januari over dit voorstel.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl