Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/176

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

10 december 2002

Nr. 02/176

Samenwerking UWV en Belastingdienst levert forse besparing op

Samenwerking tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Belastingdienst zal een omvangrijke besparing opleveren voor de administratieve lasten van werkgevers en voor de uitvoeringskosten. Dit is onder andere het gevolg van de overheveling van de premie-inning werknemersverzekeringen van het UWV naar de Belastingdienst. In de nieuwe situatie komt er een werkgeversloket bij de Belastingdienst en een werknemersloket bij het UWV.

Dit staat in het rapport Samenwerking UWV en Belastingdienst dat demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en demissionair staatssecretaris Van Eijck van Financiën naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. In het rapport wordt de overheveling van de heffing, inning en controle van de premies werknemersverzekeringen naar de Belastingdienst uitgewerkt.

De overheveling - een voornemen uit het Strategisch Akkoord - leidt tot een verlichting van administratieve lasten voor werkgevers van 80 miljoen euro en tot een blijvende besparing op de uitvoeringskosten van minimaal 65 miljoen euro. Een verdere lastenverlichting is mogelijk door de uniformering van het loonbegrip voor de werknemersverzekeringen en de loonheffing zoals voorzien in het Wetsvoorstel administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten (Walvis). In dit wetsvoorstel is ook de bouw van een polisadministratie voorzien die UWV gaat beheren. Het wetsvoorstel levert naar verwachting een extra administratieve lastenverlichting op van 186 miljoen euro. Om deze blijvende besparingen te bereiken, zullen de eerste jaren forse investeringen (zoals aanpassing en nieuwbouw van computersystemen) moeten worden gedaan. UWV en Belastingdienst werken dit verder uit.

Het rapport gaat ook in op de gevolgen voor het personeel van de betrokken instanties. De overheveling betekent op termijn een substantiële vermindering van arbeidsplaatsen. De leiding van UWV en Belastingdienst zullen zorg dragen voor een passend personeelsplan.

De gevolgen van de samenwerking voor het personeel zullen in de loop van februari 2003 helder worden. Dit geldt ook voor de invoering, de kosten en de vormgeving van de wetgeving voor de samenwerking. Het rapport Samenwerking UWV en Belastingdienst moet voldoende basis vormen voor definitieve besluitvorming. De koers is erop gericht om vanaf 1 januari 2005 volgens de nieuwe lijnen te werken.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus bij het rapport Samenwerking UWV en Belastingdienst, vervolgonderzoek, oktober 2002