Gemeente Ede

Gemeente moderniseert algemene voorwaarden en formulier rioolaansluiting

Wie een nieuwe aansluiting op het gemeentelijk riool wil, moet dat aanvragen bij de gemeente. Daarvoor heeft het college een formulier vastgesteld. Ook zijn er algemene voorwaarden die verbonden zijn aan de vergunning voor het maken en hebben van de rioolaansluiting. Zowel het formulier als de voorwaarden waren oud. Zo oud dat daaraan hoognodig onderhoud moest worden gepleegd. De algemene voorwaarden en het formulier zijn nu gemoderniseerd en leesbaarder gemaakt.

Aangepast aan de eisen van deze tijd
De nieuwe Algemene Voorwaarden dekken meer mogelijkheden en praktijksituaties. De huidige voorwaarden zijn verouderd en passen niet meer in de maatschappelijke werkelijkheid van nu. Andere technieken vragen om aanpassing en ook het gewijzigde welvaartsniveau heeft zo zijn gevolgen. Veel vaker dan vroeger blijken bewoners bijvoorbeeld een zwembad te hebben. Het ledigen van de volledige inhoud van een zwembad kan problemen geven bij lozing op een drukrioleringssysteem. De leidingen bij zon mechanisch systeem hebben een veel geringere diameter dan bij een klassiek vrijvervalsysteem. Dan moet een lozing gedoseerd plaatsvinden.

Daarnaast is er de ontwikkeling van dubbele afvoersystemen. In bijvoorbeeld de wijk Kernhem heeft elke woning een vuilwaterafvoer en een schoonwaterafvoer. Dat werkt door in de voorwaarden. Ook bieden de nieuwe voorwaarden meer aandacht aan de bereikbaarheid van de controleputten en pompputten: storingen moeten snel en adequaat verholpen kunnen worden en dat liefst met zo min mogelijk gevolgen voor de tuin van de bewoner.

Beter leesbaar
De leesbaarheid vraagt om een andere formulering en verhoogt de informatieve waarde. Allerlei voorschriften (wetgeving, overeenkomsten, algemene voorwaarden en dergelijke) zijn vaak moeilijk leesbaar. Wat dat betreft was een aanpassing ook op zijn plaats.

Nieuw aanvraagformulier
Het nieuwe model-aanvraagformulier houdt ook rekening met nieuwe technieken. De aanpassingen aan het aanvraagformulier zijn niet groot en vooral van cosmetische aard. De voornaamste wijziging is dat er nu ruimte is om aan te geven dat een woning een dubbel afvoersysteem heeft. Het nieuwe model bevat ook een duidelijke verwijzing naar de Algemene Voorwaarden.

print deze pagina