Gemeente Ede

Ede heeft goede speelplekken

Onlangs heeft de Keuringsdienst van Waren een bezoek gebracht aan Edese speelplekken. Deze dienst controleert periodiek de speeltoestellen en ondergronden. Dat gebeurt onaangekondigd en steekproefsgewijs. De keuring van dit jaar is goed uitgepakt voor de gemeente. Op één kleinigheid na waren de gecontroleerde speelplekken in prima staat.

Dat kleinigheidje was een gesleten schakel (deze was nog niet kapot) die bij de eerstvolgende inspectie van de gemeente ook zou zijn opgemerkt. Er zit een duidelijk stijgende lijn in de inspecties. Twee jaar geleden moesten er nog enkele onderdelen worden vervangen. Vier jaar geleden werden in opdracht van de Keuringsdienst van Waren enkele toestellen onmiddellijk verwijderd.

170 speelplekken
In de gemeente Ede zijn er op dit moment zon 170 speelplekken met toestellen. In totaal kunnen de Edese kinderen kiezen uit ruim 900 toestellen om op en mee te spelen. De leeftijdsgroepen waarvoor de speelplekken zijn varieert, de doelgroep ligt tussen de 4 en 11 jarigen. De speeltoestellen staan voor gemiddeld tien jaar, tussentijdse verplaatsing is financieel niet haalbaar. De plaatsing van toestellen komt meestal tot stand in samenspraak met bewoners. Favoriet zijn combinatie- en klimtoestellen, glijbanen en het aloude duikelrek. Ook wipkippen komen nog in redelijke aantallen voor, maar het aantal begint af te nemen.

Daarnaast zijn er 63 trapvelden, basketballvelden of skatevoorzieningen. Die trekken een gemiddeld iets oudere leeftijdsgroep aan. Dat is ook de doelgroep. Al met al biedt de gemeente dus voldoende en veilige speeltoestellen voor de jeugd.