Gemeente Ede

Gladheidbestrijding in Ede

Afgelopen weekend was het goed te merken: de winter heeft definitief haar intrede gedaan. De komende weken blijft het koud, waardoor de kans op gladheid toeneemt. De gemeente heeft een strooiplan en bestrijdt de gladheid daarmee snel en doeltreffend. De Afvalcombinatie de Vallei (ACV) voert de gladheidbestrijding uit. Zodra MeteoConsult vanuit Wageningen aangeeft dat er gladheid op kan treden, roept de ACV het benodigde personeel op en laat preventief wegen en fietspaden strooien.

Alleen de hoofdwegen, busroutes en fietspaden worden gestrooid. Bij langdurig aanhoudende gladheid wordt ook buiten de doorgaande routes gestrooid. Binnen de bebouwde kom hoeft men in principe nooit verder dan 400 meter tot een gestrooide weg te rijden. Buiten de bebouwde kom wordt naar een redelijke afstand gekeken.

Waar wordt gestrooid?
Zowel vanuit verkeers- als milieuoverwegingen is een volgorde van belangrijke routes bepaald die bij gladheid als eerste gestrooid moet worden. Alleen de hoofdwegen, busroutes en fietspaden worden gestrooid. Bij langdurig aanhoudende gladheid wordt ook buiten de doorgaande routes gestrooid. Binnen de bebouwde kom hoeft men in principe nooit verder dan 400 meter tot een gestrooide weg te rijden. Buiten de bebouwde kom wordt naar een redelijke afstand gekeken.

Tijdens kantooruren wordt handmatig gestrooid rondom diverse openbare gebouwen, bijvoorbeeld bij bibliotheken en het gemeentehuis. De gemeente strooit niet op stoepen en is niet aansprakelijk voor letsel dat op gelopen is door gladheid.

Wanneer wordt gestrooid?
De Afvalcombinatie de Vallei (ACV) voert de gladheidbestrijding uit. De ACV heeft een contract met MeteoConsult in Wageningen. Zij geven direct aan wanneer op basis van de weersverwachting gladheid op kan treden. De contactpersoon van de ACV roept dan, voordat de gladheid intreedt, het benodigde personeel op en laat preventief wegen en fietspaden strooien. Dit sluit aan bij het strooibeleid van de Provincie en Rijkswaterstaat.

Waarmee wordt gestrooid?
De gemeente wil het milieu zoveel mogelijk beschermen, maar de verkeersveiligheid is ook belangrijk. Met de moderne strooitechnieken en gebruik van zuiver vacuümzout is een goed evenwicht gevonden. Door het gebruik van natzout hoeft er minder gestrooid te worden. Het strooien van zand helpt ook tegen gladheid, maar dit werkt minder langdurig dan zout.