Gemeente Ede

Wvg-ers en ouderen blijven goedkoop reizen met Regiotaxi

Wvg-ers en 65-plussers worden ontzien bij de tariefsverhogingen die volgend jaar bij Regiotaxi worden doorgevoerd. Burgemeester en wethouders van Ede hebben ingestemd met een beperkte tariefverhoging voor Wvg-reizigers en 65+ reizigers van 0,27 naar 0,30 per zone. Openbaar vervoer-reizigers moeten per 1 februari 2003 wel rekening houden met een forse tariefverhoging: van 0,91 naar 1,25 per zone.

Regiotaxi de Vallei is 1 januari 2002 begonnen met haar werkzaamheden voor Collectief Vraagafhankelijk Vervoer in Barneveld, Wageningen, Rhenen, Veenendaal en Ede. Regiotaxi dreigt onbetaalbaar te worden voor de gemeenten omdat het aantal reizigers explosief stijgt. De stijging wordt vooral veroorzaakt door openbaar vervoer-reizigers, die Regiotaxi gebruiken voor woon-werkverkeer. Mede door bezuinigingen van het rijk op het openbaar vervoer is het onvermijdelijk dat de gemeenten de tarieven voor Regiotaxi per 1 februari 2003 verhogen.

Voor de doelgroepen Wvg en 65+ reizigers kunnen de gemeenten de tarieven zelf bepalen. Ede en Wageningen hebben straks met een bedrag van 0,30 per zone het laagste tarief in de regio.

Stuurgroep
Voor besluiten over het OV-tarief hebben de colleges GS van de provincies Gelderland en Utrecht een beslissende stem. De stuurgroep Regiotaxi de Vallei, waarin de vijf gemeenten vertegenwoordigd zijn, heeft op 5 december 2002 het bindend advies neergelegd om het OV-tarief te verhogen van 0,91 naar 1,25. Afgesproken is dat de colleges van GS het advies van de Stuurgroep zullen overnemen.

Het aantal OV-reizigers is op dit moment ongeveer 57 procent van het totaal aantal reizigers. Bovendien neemt het aantal reizigers nog steeds explosief toe. Vanaf september 2002 is er over de hele regio een maandelijkse stijging zichtbaar van 15 procent. Deze stijging is met name toe te schrijven aan de OV-reizigers. Een forse tariefverhoging voor de OV-reizigers was de enige mogelijkheid om vervoer op maat via Regiotaxi in stand te houden.

Zorgplicht
Regiotaxi De Vallei is een vorm van openbaar vervoer waar iedereen, van jong tot oud, gebruik van kan maken. Er kan op afroep gereisd worden van deur tot deur, of van en naar bushaltes en treinstations. De gemeente Ede vindt wel dat deze vorm van vervoer op maat primair bedoeld is voor Wvg-ers en 65-plussers. De gemeente heeft ook een zorgplicht voor mensen die een indicatie hebben op grond van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. WVG-gelden mogen niet oneigenlijk gebruikt worden door OV-reizigers, vindt het gemeentebestuur.

Regiotaxi wordt bekostigd door een gemeentelijke bijdrage (WVG-gelden), reizigersopbrengsten en een rijksbijdrage die door de provincie wordt toegekend. De komende jaren wordt rekening gehouden met een forse bezuiniging op de rijksbijdrage.