NATIONAAL FONDS OUDERENHULP

Ouderen erg eenzaam; Nationaal Fonds Ouderenhulp start actie

Minstens 200.000 ouderen extreem eenzaam; Nationaal Fonds Ouderenhulp start actie!

Den Haag, 10 december 2002- Staatssecretaris Ross-van Dorp deed gisteren de eerste kerstkaart op de bus voor een eenzame oudere. Dit is het startsein van de nieuwe campagne van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.
In Nederland zijn er méér dan een miljoen ouderen die zich wel eens eenzaam voelen en minstens 200.000 ouderen die zich extreem eenzaam voelen.
In deze weken voor Kerst doet het Nationaal Fonds Ouderenhulp een bijzondere oproep aan de Nederlandse bevolking om eens een praatje met een oudere in de omgeving te maken of een kerstkaartje te sturen.

Samen met de ouderenbonden PCOB, ANBO, Unie KBO en NISBO start het Nationaal Fonds Ouderenhulp een grote landelijke campagne: Sociaal Isolement bij Ouderen. Doel van dit project is om ouderen uit hun isolement te halen en te voorkomen dat ouderen geïsoleerd raken. 500.000 leden van de ouderenbonden worden gemobiliseerd om op lokaal niveau activiteiten te ondernemen die eenzaamheid kunnen voorkomen en bestrijden, maar ook om ouderen bewust te maken van de gevaren van isolement op hogere leeftijd.

Jhr. Beelaerts van Blokland, voorzitter van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, is blij met dit gezamenlijke initiatief. 'Meer dan een half miljoen 65-plussers krijgt maar één keer per maand bezoek van fami-lie. Ongeveer 60.000 mensen krijgen zelfs nooit bezoek. Na het verlies van partner of dierbaren en door een slechter wordende gezond-heid kan het snel bergafwaarts gaan. Door toenemende individualisering en verhaasting van de maatschappij komen ouderen vaak onopgemerkt in een schrijnend bestaan terecht van eenzaamheid en soms verwaarlozing en armoede.'