Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 48

Collegevergadering van dinsdag 10 december 2002

Seca-1 geld naar reportagebus Enschede FM en kunst op internet

Het gemeentebestuur van Enschede heeft haargoedkeuring verleend aan de achtste uitgifte van de zogenaamde Seca-1 gelden. Dit subsidieprogramma is bestemd voor de stimulering van innovatieve ICT-projecten in de non-profitsector. In totaal gaat 141.500 naar vier verschillende projecten.

* Mobiele studio Enschede FM: Het lokale radiostation Enschede FM ontvangt 85.000 voor een reportagebus met studioapparatuur. Daarmee kan Enschede FM op locatie verslag doen van belangrijke evenementen binnen Enschede. De omroep wil haar zo bekendheid in de stad (en daardoor ook de luisterdichtheid) verbeteren door zichtbaar aanwezig te zijn in de stad.

* ArtEznet: ArtEz is een samenwerkingsverband tussen de kunstakademies AKI (Enschede), HKA (Arnhem) en Constantijn Huygens (Zwolle) De Stichting Kunst en Industrie heeft in opdracht van ArtEZ een projectvoorstel ingediend voor de realisatie van ArtEznet. ArtEznet heeft als doel het realiseren van een digitaal archief voor alle (kunst)werken van studenten en docenten van alle drie de academies. Met behulp van dit archief is het mogelijk voor (ex)studenten en (ex)docenten te allen tijde en overal ter wereld kunstwerken te raadplegen en tentoonstellingen samen te stellen. In 1999 heeft de Aki te Enschede mede met behulp van een bijdrage uit de SECA 1 reserve een start gemaakt met Akinet. De stichting Kunst en Industrie begeleidde dit project. Vanwege het nieuwe samenwerkingsverband tussen de academies is verfijning en uitbreiding van het systeem noodzakelijk (van Akinet tot Arteznet). Om dit mogelijk te maken wordt het project gefinancierd door ArtEz en door het ministerie van Economische Zaken en de Mondriaanstichting. Aan Enschede, waar de AKI is gevestigd, is (net als aan Zwolle en Arnhem) een bijdrage van 12.500 gevraagd. Daarvoor wordt nu gebruik gemaakt van Seca-1.
* Kunstenaars & Co: De Stichting Kunstenaars & Cultuur en Ondernemerschap (K&CO) ontwikkelt een centrale zoekmachine om artistieke uitingen op lokale en regionale websites beter vindbaar te maken. Daarom is Enschede gevraagd om samen met Tilburg, Gouda en Haarlem mee te draaien in een proefproject. Het Innovatief Centrum voor Kunstenaars zal het project realiseren in samenwerking met ontwerpstudio Rob Luc + Petit, met Axishert, Rijksmuseum Twente en Markt 17. Omdat het ICK geen eigen middelen heeft ontvangt deze uit het Seca-1 programma een bedrag van 29.000. K&CO doet daar nog 20.000 bij.

* De Stichting Enschede Speeltuinen (SES) wil graag een registratiesysteem aanschaffen om het aantal speeltuinbezoekers in kaart te brengen. Een beter inzicht in de bezoekersaantallen maakt het mogelijk om het speelaanbod beter af te stemmen op de vraag. Ook kan zo de effectiviteit van de wijkwelzijnsprogramma's getoetst worden. De SES ontvangt uit SECA-1 15.000 euro.
---

Dertigkilometerzone voor drie straten
In delen van de Beethovenlaan, de Zuid Esmarkerrondweg en de Tiemeister wordt de maximumsnelheid vastgesteld op 30 km/uur. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan wensen van de bewoners. In de Beethovenlaan gaat het om het (kinderrijke) deel tussen de Mozartlaan en de inrit van het bejaardencentrum. Op de Zuid Esmarkerrondweg zal de maximumsnelheid van dertig km gelden tussen de Gronausestraat en de Keppelerdijk. De Tiemeister krijgt er in de toekomst een functie bij als ontsluitingsweg voor tachtig woningen in het plan Diekman-west. De verkeersintensiteit zal daardoor verdubbelen naar zo'n zevenhonderd auto's per dag. Op zich is dat niet veel, maar de Tiemeister wordt ook gebruikt door fietsende schoolkinderen van het Stedelijk Lyceum (locatie zuid). Met een lagere maximumsnelheid wordt tegemoet gekomen aan een verzoek van het schoolbestuur.

---

Koopzondag 4 mei verplaatst naar 27 april
De koopzondag op 4 mei komend jaar gaat niet door. In plaats daarvan is er een koopzondag op 27 april, een week eerder. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Aanvankelijk hebben de centrumondernemers een aanvraag ingediend voor 4 mei, maar na signalen vanuit de bevolking is de aanvraag voor deze koopzondag met een week vervroegd. Velen bleken moeite te hebben met het samenvallen van de koopzondag met Dodenherdenking. Overigens stemde wethouder De Weger (Christen Unie) als principieel tegenstander van koopzondagen tégen het voorstel.

---

Voorlopig steun voor uitbreiding ARKE-stadion

De plannen van FC Twente voor uitbreiding van het ARKE-stadion (de zogeheten "2e ring") lijken vooralsnog te kunnen rekenen op steun van de gemeente. B en W stellen de gemeenteraad voor om medewerking te verlenen aan de benodigde herziening van het bestemmingsplan. Toch houdt de gemeente nog een slag om de arm. De uiteindelijke medewerking is afhankelijk van de uitkomst van het lopende onderzoek naar de gevolgen voor het milieu en de veiligheid in de Kanaalzone. De definitieve uitkomsten van dit MER/VER-onderzoek worden na de zomervakantie verwacht. De eventuele uitbreiding van het ARKE-stadion zal op gemeentegrond gebeuren. Dit heeft gevolgen voor het Drienerlo Bedrijvencentrum en voor de wegenstructuur. Over deze aspecten zal de gemeente in overleg treden met FC Twente. Het bereiken van overeenstemming over deze twee aspecten is eveneens een voorwaarde voor het verlenen aan verdere medewerking aan de plannen van de eredivisionist.

---

Subsidie wijkorganen vastgesteld

Het college van B en W heeft met terugwerkende kracht de subsidie aan de wijkorganen over 2000 en 2001 vastgesteld. In totaal is ongeveer 77.000 euro per jaar aan subsidie uitbetaald aan de vijftien wijkraden en elf wijkbladen. De subsidie over 2000 is later vastgesteld dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met de nieuwe subsidievorm die in 2000 is ingegaan. In de oude situatie van de zogeheten normsubsidie, kregen wijkraden een vast bedrag per jaar dat gebaseerd was op het bedrag dat het voorgaande jaar was ontvangen. De hoogte van de subsidie kon dus niet worden beïnvloed door extra activiteiten. Overschotten werden terugbetaald aan de gemeente, terwijl tekorten niet werden bijgelegd.
Sinds 2000, toen de algemene gemeentelijke subsidieverordening (ASV) in 1999 van kracht werd, is het systeem van de activiteitensubsidie ingevoerd. Daarbij is een proeftijd van twee jaar aangehouden, om ervaring te kunnen opdoen met de nieuwe werkwijze. Met name het inschatten van de (kosten van de) activiteiten, de boekhouding en de wijze waarop jaarrekeningen ingediend werden, vroegen om "incubatietijd", zo blijkt uit de evaluatie. Evenals bij het oude systeem, is de subsidie aan het begin van elk jaar verleend, onder voorbehoud van de definitieve toekenning na afloop van het subsidiejaar. Het college heeft nu de definitieve subsidies vastgesteld.

---

Half miljoen euro voor inhaalslag Brandweer

B en W stellen de gemeenteraad voor om een half miljoen euro ter beschikking van de Brandweer te stellen voor de periode 2003-2006. Dit bedrag was al in de meerjarenbegroting 2003-2006 gereserveerd. Het gaat om een eenmalige bijdrage om een aantal achterstanden in te lopen.
Met name voor wat betreft de gebruiksvergunningen zijn de ambities hoog: ruim 90% van de nog 700 te verlenen gebruiksvergunningen moeten in die periode zijn afgerond.
Het geld wordt tevens ingezet om de achterstand op het gebied van planvorming in te lopen. Geheel in de geest van de aanbevelingen van de Commissie Oosting, worden in de planperiode tot 2006 de huidige bevelvoerderkaarten omgeschreven naar bereikbaarheidskaarten. Aanvullend daarop wordt voor diverse prioritaire bedrijven een aanvalsplan opgesteld. Daarnaast stelt het college voor om het geld in te zetten voor het toetsen en actualiseren van drie rampbestrijdingsplannen. Een laatste besteding vormt het periodiek controleren van specifieke inrichtingen, die op basis van het Besluit Zware Ongevallen (BRZO) een verhoogde aandacht kennen op het gebied van veiligheid.

---

Verkoop van groen aan particulieren loopt goed

Uit een evaluatie van het groenuitgiftebeleid blijkt dat bewoners veel gebruik maken van de mogelijkheid om zogenaamd `restgroen' te kopen. Voor zowel gemeente als bewoner is het aantrekkelijk wanneer een particulier een stuk grond wil kopen dat aan de eigen tuin grenst. De gemeente bespaart op de kosten van een lastig te onderhouden (want relatief klein) stukje openbaar groenen de bewoner krijgt de gewenste vergroting van de tuin. Gemiddeld wordt zo'n 2500 vierkante meter openbare grond per jaar verkocht aan particulieren. Het geld dat de gemeente na aftrek van allerlei kosten overhoudt aan deze verkoop
-gemiddeld zo'n 41.000 euro per jaar- wordt ingezet voor GRAP-projecten en komt dus weer ten goede van het overige openbaar groen.
Uit de evaluatie blijkt overigens dat de soms wat strikte criteria voor het wel of niet verkoopbaar zijn van restgroen in de praktijk vaak tot discussie leidde. Om die onduidelijkheid weg te werken, wil de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer nieuwe groenuitgiftekaarten maken waarop in één oogopslag te zien is welk groen wel en welk groen niet verkoopbaar is. Daarnaast worden de criteria van de uit 1992 stammende nota uitgifte groen vereenvoudigd. De nieuwe systematiek kent slechts twee categorieën groen. Namelijk structuurgroen en basisgroen. Bij structuurgroen moet gedacht worden aan openbaar groen dat een belangrijke functie heeft voor de openbare ruimte, zoals doorgaande voet- en fietsverbindingen, verbindingswegen, parken, groen bij sport- en speellocaties, buurt en wijkentrees, groen met waardevolle bomen. Basisgroen moet gezien worden als restgroen, dat -mits het aansluit op de eigen grond van de aanvrager- in beginsel kan worden verkocht. Bij verkoop kunnen voorwaarden gesteld worden aan het gebruik, zoals het soort erfafscheiding dat wordt geplaatst. Het college van B en W gaat de gemeenteraad voorstellen de nieuwe systematiek toe te passen in de gehele stad. De wijken waar de meeste aanvragen binnen komen, krijgen dan voorrang bij het maken van de nieuwe groenuitgiftekaarten.

---

Wanbetalers voortaan in de wielklem

Parkeerbelasting niet betaald, ook niet nadat u een aanmaning heeft gekregen? Zijn de gegevens van uw kenteken niet te vinden in het systeem en dus niet geregistreerd? In beide gevallen volgt onherroepelijk de wielklem en een zogenaamde `wielklemsticker' op de ruit. De wielklem wordt pas verwijderd nadat de verschuldigde parkeerbelasting én de kosten van aanbrengen en verwijderen van de wielklem zijn betaald. Is dat na 24 uur nog niet gebeurd, dan wordt het (motor)voertuig weggesleept. De eigenaar krijgt dan ook nog eens de kosten voor wegslepen en opslaan voor zijn rekening. Om eventuele schadeclaims goed te kunnen beoordelen, maken de controleur en de klemmer foto's van het (motor)voertuig en eventuele al aanwezige schade. Het college van B en W is dinsdag akkoord gegaan met dit voorstel.