Dienstenbond CNV

Reorganisatie bij Getronics voorlopig bevroren! 10-12-2002

Op drie december 2002 heeft er weer een ledenvergadering plaatsge-vonden voor onze leden bij Getronics. Hierbij is gesproken over de CAO-perikelen en over de huidige reorganisatie die vooralsnog door ingrijpen van de COR (Centrale Ondernemingsraad) bevroren is. Dat laatste is belangrijk nieuws; voorlopig kan dus niemand ten gevolge van de reorganisatie worden ontslagen.

CAO-nieuws
De ledenvergadering heeft de hervatting van het CAO-overleg goedgekeurd. De verdere procedure is nu dat na het bereiken van een principe-akkoord met de werkgever - vermoedelijk op 11 december 2002 - het resultaat schriftelijk aan alle leden zal worden voorgelegd. Wat wij dan voorleggen is een tussen-CAO. De bestaande arbeidsvoorwaarden veranderen niet, de looptijd is 1 januari 2002 tot 1 juli 2003, en er is geen loonparagraaf opgenomen.
De voorbereidingen voor de volgende CAO-onderhandelingen zullen al in januari 2003 starten. Dit omdat met name de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden bij Getronics ingewikkeld is en gevoelig ligt. Over het traject voor de nieuwe CAO 2003 volgt in februari/maart 2003 bericht. De bedoeling is, dat we in april 2003 met de onderhandelingen kunnen beginnen.

Bevriezing reorganisatie en ontslagen
De COR heeft met succes geprotesteerd tegen de gang van zaken bij de uitvoering van de voorgenomen reorganisaties. Er was nog geen adviesaanvraag van Getronics bij de COR, laat staan een positief advies van de COR. Toch heeft een aantal mensen te horen gekregen zij boventallig zouden zijn. Daarnaast zijn mensen op non-actief gezet en in het Smart Resource Center geplaatst. Het resultaat van de COR-actie is dat deze uitvoeringsmaatregelen, voor zover die zijn ingezet na 1 november 2002, moeten worden stopgezet, totdat de COR een advies heeft afgegeven. Als het goed is, heeft Getronics de betrokkenen hierover inmiddels geïnformeerd.

Dit betekent hoe dan ook dat als na 1 november 2002: -
1. u te horen hebt gekregen dat uw functie of arbeidsplaats komt te vervallen of;

2. u op non-actief bent gezet of;

3. u in het Smart Resource Center geplaatst of;
4. voor u bij het CWI een ontslagvergunning aangevraagd of;
5. voor u een ontbindingsprocedure via de Kantonrechter wordt voorbereid;

- alles dient te worden stopgezet. Let wel, dit geldt alleen als het gaat om ontslag en dergelijke in het kader van de reorganisatie.

Stuurt u als u in één van deze situaties zit, een email naar Maurice Limmen (zie reactieknop, alleen voor ingelogde leden). Wij willen graag weten wat er gebeurt en wie onze hulp nodig heeft. Als u nog geen brief van Getronics heeft ontvangen dat de beëindiging van uw dienstverband is opgeschort, dan is het zaak dat u tevens een brief stuurt aan uw eigen manager met een kopie aan de COR (centrale.ondernemingsraad- @Getronics.com). In deze brief geeft u aan dat alle activiteiten die verband houden met de uitvoering van de reorganisatie zijn stopgezet en dat u zich beschikbaar houdt voor werk.

Sociaal Plan
Wij vinden overigens nog steeds dat er een sociaal plan moet komen dat wordt afgesloten met vakbonden. Getronics wil dit echter niet. Men wil uitsluitend met de COR praten over de sociale gevolgen van de reorganisatie. Desalniettemin zullen wij de COR in dat proces natuurlijk met raad en daad bijstaan. De huidige kaderregeling geldt daarbij wat ons betreft als vertrekpunt voor een sociaal plan.

Wanneer kan ik wel ontslagen worden?
Pas na een positief advies van de COR over het reorganisatiebesluit kunnen mensen worden ontslagen. Zo ver zijn we dus nog niet. De COR moet eerst voldoende informatie hebben om het voorgenomen besluit te kunnen beoordelen. De COR onderzoekt eerst het nut en de noodzaak om 300 arbeidsplaatsen te schrappen. Vervolgens wil de COR zekerheid over een objectieve selectiewijze van de voor ontslag voorgedragen werknemers. De COR zal bovendien alleen een positief advies geven als men ervan overtuigd is, dat het niet anders kan en als er een nieuwe kaderregeling is afgesproken. Die nieuwe kaderregeling zal in ieder geval op de COR-website voor iedereen beschikbaar komen.

Pas na het positieve advies van de COR wordt gekeken welke functies zijn vervallen of welke arbeidsplaatsen boventallig zijn, volgens de nieuwe selectiecriteria. Dan kan het zijn, dat u alsnog de pineut bent.
Wij raden u aan om in dat geval het volgende te doen:
* teken of accepteer niets voordat u contact hebt gehad met de CNV Dienstenbond;

* vraag een schriftelijke bevestiging van het exitgesprek en kopie van alle relevante stukken;

* bekijk of u aan de selectiecriteria voldoet;
* meld bij de CNV Dienstenbond en bij de COR als het 'aanbod' dat men u doet afwijkt van kaderregeling (bijvoorbeeld afwijking van de 'neutrale' kantonrechtersformule).

En nu?
U hoort weer van ons na de eerstvolgende onderhandelingen met Getronics op 11 december a.s. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de bestuurder Maurice Limmen via telefoonnummer 023-5651052 of per mail.