Gemeente Almere

Almere geeft ruimte aan particuliere woningbouwactiviteiten

Almere wil het particulier opdrachtgeverschap een duidelijke plaats geven in de stad: in 2010 moet 33% van de nieuwbouw in Almere in een vorm van particulier opdrachtgeverschap plaatsvinden. Hierbij wordt nadrukkelijk ook rekening gehouden met het vergroten van de mogelijkheden voor woonconsumenten met lage inkomens; particulier opdrachtgeverschap is volgens het college niet alleen weggelegd voor welgestelden.

Om dit te realiseren, is het initiatievenbeleid ontwikkeld. Dit beleid, waarmee het college van B&W op 10 december 2002 heeft ingestemd, heeft als doel het stimuleren van wooninitiatieven van groepen particuliere opdrachtgevers. Het college zal de gemeenteraad voorstellen de subsidieverordening Initiatievenbeleid Collectief Particulier Opdrachtgeverschap vast te stellen.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Particulier opdrachtgeverschap kent verschillende vormen. De gemeente Almere geeft al vorm aan het individueel particulier opdrachtgeverschap door de uitgifte van individuele kavels, waarop een vrijstaande woning voor eigen gebruik kan worden gebouwd. Het initiatievenbeleid richt zich nadrukkelijk op groepen particulieren die samen een aantal woningen (vrijstaand, geschakeld, op een rij of als appartement) willen bouwen. Op dit moment zijn enkele collectieve initiatieven al in voorbereiding in Almere Buiten (Stripheldenbuurt). In het nieuwe stadsdeel Almere Poort wordt op grotere schaal grond gereserveerd voor (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Subsidie voor collectieve wooninitiatieven

Vaak lopen (collectieve) initiatieven nog tegen een muur van regels en (financiële) beperkingen, en heeft men niet de kennis, ervaring en financiën die de projectontwikkelaars en de woningcorporaties wel hebben. Met het initiatievenbeleid gaat de gemeente Almere de initiatiefnemers ondersteunen in de begeleiding van een woningbouwinitiatief door het langdurige en complexe proces. Met de nieuwe subsidieverordening heeft de gemeente ook de mogelijkheid subsidies te verlenen. De eerste is de startsubsidie van maximaal 3.000 per initiatief. Hiermee kunnen initiatiefnemers een Plan van Aanpak (laten) schrijven, dat inzicht geeft in aard en vorm van het initiatief en het toetsbaar maakt. Initiatiefnemers die door de gemeente worden uitgenodigd voor bouwplanontwikkeling kunnen daarna in aanmerking komen voor de vervolgsubsidie. De vervolgsubsidie is in het leven geroepen om de kosten van de projectbegeleiding en procesbewaking te financieren en bedraagt maximaal 15.000. De initiatiefnemers moeten 50% van deze bijdrage, na overdracht van de grond, aan de gemeente terugbetalen.

Meer keuzevrijheid voor de woonconsument

Het uitbreiden van de keuzevrijheid van woonconsumenten is de afgelopen jaren nadrukkelijk op de gemeentelijke en landelijke agenda gekomen. Dit gebeurt onder meer onder de noemer "particulier opdrachtgeverschap", waarbij woonconsumenten zelf verantwoordelijk zijn voor het realiseren van hun bouwplannen. Door het vaststellen van de Nota "Samen voor je eigen ook dat kán in Almere" geeft Almere niet alleen invulling aan de roep om meer keuzevrijheid voor woonconsumenten. Ook wordt met dit initiatievenbeleid de sociale cohesie en de diversiteit in de Almeerse woonwijken gestimuleerd. Almere behoort hiermee samen met gemeenten als Utrecht en Enschede tot de koplopers op dit gebied.