Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 10 december 2002



Pvda wil dat uitkeringen naar het buitenland behouden blijven

Per 1 januari 2002 stopt de regering de uitkering van ongeveer 2000 mensen die in het buitenland wonen. Het gaat om de landen waarmee de regering nog geen sociaal zekerheidsverdrag over de handhaving van de rechtmatigheid van de uitkering heeft gesloten.

Het is wrang dat de uitkering wordt stopgezet omdat deze mensen op geen enkele wijze in gebreke zijn gebleven of invloed hebben kunnen uitoefenen op het verzilveren van hun uitkeringsrecht, dat overigens gewoon blijft bestaan. De enige manier is dan te verhuizen naar een land waarmee wel een verdrag is gesloten. Dat is wel erg drastisch. De PvdA vindt dat mensen die in hun recht staan dit ook behoren te krijgen.

De PvdA heeft samen met het CDA, een tweetal moties ingediend om de uitbetaling van de uitkering voor 12 maanden zeker te stellen. In die tijd moet de regering andere passende oplossingen zoeken om de rechtmatigheid van de uitkering te waarborgen. Zo zullen tal van weduwen, volledig arbeidsongeschikten voorlopig verzekerd zijn van hun inkomen in het land waar zij wonen. De Tweede Kamer heeft dinsdag 10 december de beide moties aangenomen.