Persbericht Trimbos-instituut

Scholingsadvies voor GGZ-hulp aan asielzoekers

Utrecht, 10 december 2002. Er is grote behoefte aan deskundigheidsbevordering voor hulp aan asielzoekers. In de geestelijke gezondheidszorg is sprake van een grote behoefte aan kennis en inzicht in de specifieke problemen van asielzoekers en wanneer, hoe en door wie asielzoekers geholpen moeten worden. Dat blijkt uit een inventariserend onderzoek van het Trimbos-instituut, waarin onder meer de knelpunten en scholingsbehoeften zijn beschreven. Daarnaast is het bestaande scholingsaanbod in kaart gebracht, waarbij vijfenvijftig cursussen op het gebied van de GGZ-hulp aan asielzoekers en/of allochtonen heel in het kort zijn beschreven en opgenomen in de publicatie Deskundigheid valt te leren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Trimbos-instituut in samenwerking met GGZ Nederland. Op instigatie van het Landelijke coördinatorenoverleg GGZ heeft er een inventarisatie plaatsgevonden naar de behoefte en het aanbod aan deskundigheidsbevordering voor GGZ-hulp aan asielzoekers. De regiocoördinatoren GGZ voor asielzoekers signaleerden een grote behoefte aan handvaten om tot betere hulpverlening, meer eenduidigheid in de organisatie en een gezamenlijke aanpak te komen. Met deskundigheidsbevordering wordt in dit kader zowel de (bij)scholing van medewerkers bedoeld als de consultatie tussen medewerkers met verschillende deskundigheden bedoeld.

De studie laat zien dat er een grote behoefte is aan deskundigheidsbevordering voor de hulp aan asielzoekers en om welke scholingsbehoeften het gaat. Met name de relationele aspecten in de hulpverlening, het leggen van contacten en het gebrek aan inzicht in de politieke en culturele context van de problemen van asielzoekers worden als aandachtspunten genoemd in de gesprekken met hulpverleners over deskundigheidsbevordering. Hulpverleners hebben heeft vooral moeite om het contact met de asielzoeker aan te gaan en te onderhouden.

De publicatie Deskundigheid valt te leren geeft hulpverleners naast een scholingsadvies een gereedschap in handen om een snelle en onderbouwde keuze te maken uit vijfenvijftig bestaande cursussen op het terrein van de ggz-hulp aan asielzoekers en/of allochtonen.

Deskundigheid valt te leren. Scholingsadviezen voor de GGZ-hulp aan asielzoekers. R. Boomstra, J. Groenendijk, M. Hoekstra en J. Wennink. Uitgave Trimbos-instituut en GGZ Nederland. Te bestellen via (030) 297 11 80, bestelnummer: Trimbos-reeks 2002-2, prijs 14,75 ________________________________________________________________
---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---