PROFESSOR JEAN-FRANCOIS ROSSI

Orale fludarabinefosfaat is als eerstelijns behandeling ......

Orale fludarabinefosfaat is als eerstelijns behandeling van chronische lymfatische leukemie even effectief en veilig als intraveneus fludarabinefosfaat


- De orale formulering vermindert waarschijnlijk de afhankelijkheid van patiënten voor het bezoeken aan de kliniek om de behandeling te krijgen.

Philadelphia - Gegevens uit een multicentrisch, openlabel onderzoek van oraal fludarabinefosfaat (Fludara(R) Oraal), die vandaag op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hematology (ASH) werden gepresenteerd als de eerstelijns behandeling van patiënten met een tot nu toe niet behandelde, symptomatische B-cel chronische lymfatische leukemie (B-CLL), wijzen erop dat oraal fludarabinefosfaat even effectief en veilig is als het medicijn in intraveneuze vorm wanneer het wordt gebruikt als een eerstelijns behandeling bij patiënten met B-CLL. Bovendien lieten bepalingen over de kwaliteit van leven (QOL) voor de eerste keer geen negatieve impact van de behandeling, maar juist een mogelijke verbetering van enkele aan de behandeling gerelateerde QOL-parameters zien.

De responspercentages over de gehele linie (OR) bedroegen 71,6%, waarbij 37% van de patiënten een complete respons (CR) vertoonde en 34,6% een partiële respons (PR), gebaseerd op criteria van de International Workshop m.b.t. Chronische Lymfatische Leukemie (IWCLL). Responspercentages volgens de criteria van het National Cancer Institute (NCI) waren 80,2% OR, 12,3% CR en 67,9% PR.

'Fludara Oraal betekent een belangrijke vooruitgang bij de behandeling van deze aandoening, aangezien het juist die problemen uitsluit die in verband worden gebracht met intraveneuze toedieningen', zei Dr. Jean-Francois Rossi, Hoofd van de afdeling Hematologie en Medische Oncologie in het Centre Hospitalier Universitaire van Montpellier (Frankrijk) en leider van het onderzoek. 'Bovendien was het naar de kliniek moeten komen om de behandeling te ondergaan voor deze patiënten een QOL-kwestie. Om Fludara via orale toediening thuis of waar dan ook, te kunnen ontvangen, is een zeer groot voordeel.'


- Bijzonderheden omtrent het onderzoek

Bij het onderzoek waren 81 patiënten betrokken met symptomatische B-CLL zoals deze gedefinieerd zijn volgens de NCI-Working Group (NCI-WG) criteria en die nog niet eerder behandeld waren. Gedurende vijf dagen kregen de patiënten elke vier weken (cyclus) zes tot acht cycli oraal fludarabinefosfaat in een dosering van 40 mg/m2/dag. De respons op de behandeling werd drie tot vijf weken na de laatste behandelingscyclus volgens de IWCLL en NCI criteria geëvalueerd. Er werden QOL analyses uitgevoerd waarbij gebruik werd gemaakt van de zogenoemde Kwaliteit van Leven Vragenlijst (QLQ-30) van de European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en de Kwaliteit van Leven Index volgens Spitzer.

De meest voorkomende bijwerkingen waren over het algemeen licht tot matig van aard en men beschouwt deze als goed te hanteren en reversibel. Hiertoe behoorden myelosuppressie, infectie, misselijkheid/braken en diarree. Bij veertien patiënten moest de dosering worden verminderd, in de meeste gevallen als gevolg van myelosuppressie.


- Over B-CLL

B-CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen, waarbij jaarlijks ongeveer 60.000 mensen in de Verenigde Staten en 60.000 in Europa worden getroffen. De aandoening wordt voornamelijk gediagnosticeerd bij mensen van 50 jaar en ouder. CLL wordt gekenmerkt door de stapeling van functioneel onrijpe witte bloedcellen (lymfocyten) in het beenmerg, het bloed, de lymfeklieren en andere organen. Het bloed bevat twee typen lymfocyten, de B-cellen en de T-cellen. Ongeveer 95 procent van de CLL gevallen betreft kwaadaardige B-cellen. Omdat deze B-cellen een langer dan normale levensduur hebben, beginnen zij de normale, gezonde bloedcellen op te bouwen en te 'verdringen'. De stapeling van functioneel onrijpe cellen in het beenmerg sluit de generatie gezonde cellen uit en kan fataal worden. Tot de symptomen behoren vermoeidheid, pijn in de botten, nachtelijk zweten en een verminderde eetlust en gewichtsverlies. De betrokkenheid van het beenmerg leidt ook tot een verzwakking van het immuunsysteem, waardoor de patiënt wordt blootgesteld aan een hoger risico op infectie.


- Over fludarabinefosfaat

Fludarabinefosfaat is een tweedelijns behandeling voor B-CLL patiënten die niet goed gereageerd hebben op een eerdere behandeling met een alkylerend chemotherapeuticum. Fludarabinefosfaat wordt momenteel onderzocht als eerstelijns therapie bij de behandeling van B-CLL. Dit heeft bemoedigende resultaten opgeleverd. Fludarabinefosfaat wordt ook onderzocht als een mogelijke behandeling bij uiteenlopende soorten kanker en heeft in 2001 de goedkeuring gekregen van de gezondheidsinstanties in Canada om te worden gebruikt bij de behandeling van 'low-grade' non-Hodgkin-lymfoom (NHL).

Fludarabinefosfaat is een cytotoxisch chemotherapeuticum, dat zowel de kwaadaardige als de niet-kwaadaardige witte bloedcellen doodt. In tegenstelling tot de alkylerende cytotoxische chemotherapeutica, die in het bloed een toxische omgeving creëren om de kwaadaardige cellen te vernietigen, verkort fludarabinefosfaat, een purine nucleoside antagonist, de levensduur van bestaande leukemiecellen en interfereert het met het aanmaken van nieuw DNA, waardoor wordt voorkomen dat leukemiecellen groeien.

Contactpersoon: Professor Jean-Francois Rossi, +31-229-211980

10 dec 02 08:44