Arcadis NV

PERSBERICHT

Utrechtseweg 68

Postbus 33

6800 LE Arnhem

Tel 026 3778 292

Fax 026 4438 381

www.arcadis-global.com

Arnhem, 10 december 2002

ARCADIS WINT ARBITRAGE GRASMAT AMSTERDAM ARENA

Late ontwerpwijziging funest voor lichtintensiteit - natuurlijke grasgroei onmogelijk

Het Nederlands Arbitrage Instituut heeft uitspraak gedaan in de zaak tussen Stadion Amsterdam N.V. en ARCADIS over de grasmat in het Arena Stadion. Naar het oordeel van de arbiters is ARCADIS (toen nog Heidemij) bij de aanleg van de grasmat uitgegaan van een bepaalde lichtintensiteit in het stadiongebouw. Door een ontwerpwijziging in het dak van het stadion, bleek deze lichtintensiteit zodanig te zijn veranderd dat de minimaal benodigde hoeveelheid licht voor natuurlijke grasgroei niet gehaald werd. Als gevolg hiervan, zo concluderen de arbiters, kan ARCADIS niet gehouden worden aan de garanties rondom de kwaliteit van de grasmat, omdat aan de voorwaarden waaronder deze garanties zijn afgegeven niet is voldaan.

Na bestudering van bouwtekeningen, gespreksverslagen, rapporten van verschillende externe onderzoeksbureaus en gesprekken met de betrokken partijen, komen de arbiters tot de conclusie dat er ten aanzien van de lichtintensiteit in het stadion ten minste sprake was van een onduidelijke situatie. Bij de voorstellen voor de aanleg van de grasmat en de daaraan verbonden garanties, is Heidemij uitgegaan van een lichtintensiteit die was gebaseerd op een bepaald ontwerp van de dakconstructie. Deze constructie is daarna nog aangepast om de akoestiek in het stadion te verbeteren. Deze aanpassing is van zodanige invloed geweest, dat in het oordeel van de Nederlandse Sport Federatie - een autoriteit op het gebied van aanleg van grasvelden - het absoluut minimum aan lichtintensiteit werd onderschreden. Van deze constructiewijziging is Heidemij niet op de hoogte gesteld en daarmee is dus bij de aanleg van de grasmat ook geen rekening gehouden.

Tegen de uitspraak van de arbitragecommissie is nog hoger beroep mogelijk.

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS telt 8500 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 850 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.