Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Werkgelegenheid groeit in de zorg en daalt in het bedrijf

In het derde kwartaal van 2002 is het aantal banen van werknemers 63 duizend hoger dan in het derde kwartaal van 2001. Dit blijkt uit de nieuwste arbeidsgegevens van het CBS. De stijging is het saldo van twee sterk uiteenlopende ontwikkelingen. In het bedrijfsleven daalt het aantal banen met 36 duizend, terwijl het aantal bij de zorg en de overheid met 99 duizend is toegenomen.
In voltijdbanen is de werkgelegenheidsgroei bijna tot stilstand gekomen. De werkgelegenheid volgt nu de economie, waarvan de groei al een jaar eerder de nullijn is genaderd. De loonkostenstijging is in het derde kwartaal iets afgenomen tot 4,6 procent.

Vooral minder banen in industrie en zakelijke dienstverlening Het aantal banen in het bedrijfsleven, alle bedrijven minus overheid en zorg, is met 36 duizend afgenomen. De grootste daling vindt plaats in de industrie. Daar is het aantal banen 25 duizend lager dan een jaar eerder, een daling van 2,3 procent. In de financiële en zakelijke dienstverlening is het aantal banen 13 duizend lager. Voor het eerst sinds 1994 is ook in de bouwnijverheid en bij vervoer en communicatie het aantal banen lager dan een jaar eerder. In de handel, horeca en reparatie is de groei nog wel positief (7 duizend), maar duidelijk minder dan voorheen.

Overheid en zorg houden banengroei overeind
De banengroei in Nederland komt in het derde kwartaal van 2002 geheel voor rekening van zorg en overheid. In de zorg en overige kwartaire dienstverlening zijn er in een jaar tijd 64 duizend banen bijgekomen en bij de overheid (inclusief onderwijs) 35 duizend. Dat komt overeen met een groei bij de overheid van 3,8 procent en in de zorg zelfs van 4,8 procent. Deze groeitempo's zijn hoger dan in 2001 en het eerste halfjaar van 2002.

Banengroei geconcentreerd bij vrouwen
Zowel bij mannen als vrouwen vertraagt de banengroei. Wel groeit het aantal banen van vrouwen nog altijd sneller dan het aantal banen van mannen: 1,6 procent tegen 0,2 procent. Het totaal aantal banen in Nederland is 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. In het jaar 2001 steeg het aantal banen nog met 2,3 procent.

Groei in arbeidsjaren vrijwel tot stilstand gekomen De werkgelegenheidsgroei omgerekend naar arbeidsjaren (voltijdbanen) is in het derde kwartaal van 2002 afgenomen en wel tot 0,2 procent. In 2000 en 2001 steeg het aantal voltijdbanen van werknemers telkens nog met 2,1 procent. In arbeidsjaren loopt de werkgelegenheidsgroei nog sneller terug dan in banen. Dit komt voor een belangrijk deel door de toename van de werkgelegenheid in de zorg waar relatief veel in deeltijd wordt gewerkt. In voltijdbanen daalt de werkgelegenheid van mannen voor het eerst sinds 1994.

Loonkosten stijgen met 4,6 procent
De loonkosten per arbeidsjaar nemen in het derde kwartaal toe met gemiddeld 4,6 procent. Deze stijging is iets minder dan de 5,0 procent in 2001. De CAO-loonstijging neemt sterker af, van gemiddeld 4,8 procent in 2001 naar 3,4 procent in het derde kwartaal van 2002. De gemiddelde loonkostenstijging is het hoogst in de financiële en zakelijke dienstverlening en het laagst bij de overheid.

Groei werkgelegenheid in de pas met economische groei De economische groei viel begin 2001 sterk terug. Sinds medio 2001 ligt de kwartaal-op-kwartaalgroei van de economie nagenoeg op de nullijn. De werkgelegenheid bleef aanvankelijk onvertraagd doorgroeien, maar is in de loop van 2002 steeds meer gaan reageren op het vrijwel stilvallen van de economische groei. In het derde kwartaal van 2002 ligt de toename van de werkgelegenheid in arbeidsjaren voor het eerst sinds 2000 weer iets beneden de economische groei, 0,2 procent tegen 0,3 procent.
Ook andere signalen wijzen op de omslag op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is in de tweede helft van 2001 en de eerste helft van 2002 snel teruggelopen. Na zeven jaar daling stijgt de werkloosheid weer. Inmiddels is het aantal geregistreerde werklozen ruim 30 duizend hoger dan een jaar geleden.

Technische toelichting
Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan de Arbeidsrekeningen; deze vormen een geïntegreerd stelsel van gegevens over de arbeidsmarkt. Hiervoor worden diverse bronnen gebruikt, zoals de jaar- en kwartaalcijfers uit de Enquête Werkgelegenheid en Lonen, de Enquête Beroepsbevolking en gegevens over Verloonde dagen en Loonsommen. De Arbeidsrekeningen zijn consistent met de Nationale rekeningen. Voor het samenstellen van de kwartaalgegevens over werkgelegenheid en lonen is vooral gebruik gemaakt van de kwartaaluitkomsten van de Enquête Werkgelegenheid en Lonen. Dit onderzoek meet elk kwartaal het aantal banen bij bedrijven en instellingen per ultimo van een kwartaal en de loonsommen van werknemers in dat kwartaal. Dit gebeurt op basis van een steekproef bij bedrijven en instellingen. De gegevens in dit persbericht hebben uitsluitend betrekking op banen van werknemers. Het aantal banen van werknemers in de Arbeidsrekeningen is het gemiddelde aantal banen in een kwartaal of in een jaar. Er wordt niet voor seizoen gecorrigeerd. Om deze reden worden alleen jaar-op-jaarmutaties van kwartalen gepubliceerd. Een arbeidsjaar wordt berekend door alle (deeltijd)banen om te rekenen naar voltijdbanen. Twee halve banen leveren samen 1 arbeidsjaar op. Arbeidsjaar en voltijdbaan zijn dus synoniem.
De arbeidsproductiviteitsontwikkeling is de volumeverandering van de toegevoegde waarde per arbeidsjaar.
De loonkosten voor werkgevers bestaan uit twee componenten: lonen en salarissen enerzijds en sociale premies ten laste van werkgevers anderzijds. Dit begrip loonkosten komt overeen met het begrip beloning van werknemers in de Nationale rekeningen.
Voor de CAO-loonstijging is de CAO-loonstijging per maand inclusief bijzondere beloningen genomen.
De gegevens over de relatief kleine bedrijfstakken delfstoffenwinning en energie en water(respectievelijk 8 en 36 duizend banen) zijn wel in de totalen opgenomen maar worden in dit persbericht niet afzonderlijk gepubliceerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

10 dec 02 09:33