Gemeente Amersfoort

Financieringsystematiek ID-banen brengt continuïteit in gevaar: Amersfoort blijft zich verzetten tegen bezuiniging op ID-banen

datum: 10 december 2002

Gemeente Amersfoort heeft al eerder bij het ministerie van SZW aangegeven dat de bezuinigingen op de ID-banen onacceptabel zijn. Het college van B&W maakt in vervolg hierop bij het rijk bezwaar tegen de berekening, vaststelling en bevoorschotting van de ID-subsidie voor 2003. Deze subsidie is bedoeld om de ID-banen (voorheen Melkertbanen) te financieren. Het belangrijkste bezwaar van Amersfoort is dat door de gehanteerde systematiek van het rijk de continuïteit van het gemeentelijk beleid op het gebied van gesubsidieerde arbeid in gevaar komt. De gemeente verzoekt het rijk daarom om haar besluit te herzien.

In 2003 verstrekt het rijk het geld voor ID-banen voor het eerst in de vorm van een subsidie. Voorheen werden jaarlijks fte's (oftewel aantal arbeidsplaatsen) voor ID-banen aan gemeenten toegewezen en werd er achteraf afgerekend. Het ministerie van SZW beschikt op dit moment niet over de benodigde informatie om de definitieve hoogte van de subsidie te bepalen en heeft aangekondigd om in eerste instantie een subsidievoorschot te verstrekken. In mei 2003 zal dan de definitieve subsidie worden vastgesteld.

Amersfoort meent dat de gemeente hiermee een groot financieel risico loopt. De gemeente moet immers nu al verplichtingen aangaan voor gesubsidieerde arbeid in 2003.
De zorg van de gemeente Amersfoort is dat in mei 2003 blijkt dat er mogelijk minder budget beschikbaar is dan het voorschot dat nu wordt gegeven, met alle gevolgen van dien voor mensen met een ID-baan en hun werkgevers.