Gemeente Amersfoort

Nieuwe subsidieregeling amateurkunst definitief na inspraak

datum: 10 december 2002

Tijdens de inspraakavond op 10 september jl. konden verenigingen voor amateurkunst en andere belangstellenden reageren op het ontwerp voor de nieuwe subsidieregeling amateurkunst. Naar aanleiding van de reacties is de regeling aangepast. De regeling gaat in per 1 januari 2003.

Inzet van de nieuwe regeling is een eenvoudiger systeem, vergroting van de zelfstandigheid van de amateurkunstverenigingen en het prikkelen tot verwerven van eigen inkomsten. Met deze subsidieregeling wordt voor alle verenigingen dezelfde systematiek gehanteerd. Stichting Scholen in de Kunst voert de regeling net zoals vroeger uit.

Volgens de nieuwe regeling krijgt elke vereniging jaarlijks: een voorstellingsbijdrage van 400 euro
een basisbedrag van 8 euro per lid tot een vastgesteld maximum per vereniging; alleen voor muziekkorpsen is dit 27 euro per lid (in verband met de hoge kosten van uniformen en instrumenten) een bijdrage in de leidingkosten (dirigenten, regisseurs, instructeurs, e.d.) tot een bepaald maximum. Dit maximum verschilt per soort amateurkunst.
Het bedrag dat de gemeente te verdelen heeft, blijft gelijk en bedraagt 173.700 euro in 2003.

Wijzigingen na inspraak
Tijdens de inspraakavond en via schriftelijke reacties kwam met name kritiek op drie punten.

1. Een aantal verenigingen was het er niet mee eens dat de maximale leidingkosten gelijk zijn gebleven of verlaagd vergeleken met de oude subsidieregeling. Om die reden wordt de maximale bijdrage verhoogd met 300 euro voor muziekkorpsen, met 3.300 euro voor muziektheaterverenigingen en met 600 euro voor overige verenigingen. Om dit te kunnen bekostigen gaat het basisbedrag per lid omlaag van 15 naar 8 euro.

2. Met name kleine verenigingen hadden moeite met het feit dat de bijdrage per lid grote invloed heeft op het totaalbedrag dat een vereniging krijgt. Zij zijn gebaat bij de verhoging van de maximale bijdragen in de leidingkosten en de verlaging van het bedrag per lid.
3. Er kwam het nodige commentaar op de extra subsidie voor kwaliteitsverhogende projecten. Deze is in de nieuwe regeling geschrapt. Daarmee kan de verhoging van de leidingkosten voor een deel bekostigd worden.

De nieuwe regeling heeft tot gevolg dat de meeste verenigingen er financieel op vooruitgaan. Vier verenigingen gaan er meer dan 10% op achteruit. Zeven verenigingen krijgen een minimaal bedrag minder. Voor 2003 geldt een overgangsregeling. Dit houdt in dat verenigingen die er meer dan 10% op achteruitgaan een compensatie krijgen zodat ze er maximaal 10% op achteruitgaan.

Criteria voor subsidiëring
De belangrijkste criteria om toegelaten te worden tot de nieuwe regeling zijn:
Tenminste de helft van de actieve leden van de vereniging moet in Amersfoort wonen.
De vereniging moet minimaal twee jaar bestaan.
De vereniging moet een minimum aantal leden hebben, afhankelijk van het soort amateurkunst. Zo moet een zangvereniging bijvoorbeeld minimaal 15 leden hebben.
De vereniging moet minimaal één openbare voorstelling per jaar geven waarvoor entree wordt gevraagd.