Nederlandse Akkerbouw Vakbond

MOTIE VAN DIJKE ATSMA HAALT HET NIET

VAN HET KAF EN HET KOREN

NEDERLANDSE AKKERBOUW VAKBOND

en de Tweede Kamer stemming over de motie

productiebeheersing als mogelijk alternatief voor EU-beleid

Op dinsdag 10 december 2002 heeft de Tweede Kamer gestemd over een motie waarin de regering werd verzocht de mogelijkheden en gevolgen van vormen van productiebeheersing als oplossingsrichting voor de noodzakelijke hervorming van het Europese landbouwbeleid nader uit te werken en aan de Kamer voor te leggen.

De NAV pleit onder het motto Genoeg is Beter al bijna 10 jaar voor een politiek van productiebeheersing als een van de voorwaarden om boeren hier minimaal een kostprijs voor hun producten te kunnen bieden en dumping van overschotten elders te voorkomen. Terecht wijst de motie op de negatieve gevolgen van totale liberalisering en de mogelijke voordelen van een politiek van productiebeheersing en regionalisering. Onder andere kunnen dan, aldus de motie: de boereninkomens via de consumentenprijzen op een redelijk niveau gehouden worden, terwijl tegelijkertijd de Europese landbouwuitgaven (exportsubsidies en inkomenstoeslagen) aanzienlijk kunnen worden verlaagd.

Het betrof motie no XIV, 65, ingediend door Van Dijke (CU) en Atsma (CDA).

De stemmingsuitslag was als volgt:

Vóór: SP, Groen Links, Leefbaar Nederland, CDA en Christen Unie

Tégen: VVD, PvdA, D66, SGP en LPF

Hiermee was zij vervallen, aangezien de voorstemmende partijen tezamen 68 stemmen vertegenwoordigen en de tegenstemmende partijen 82.

Hoewel de motie is verworpen, verheugt het de NAV dat er een kentering in het politieke denken op lijkt te treden en dat een groeiend aantal mensen vraagtekens zet bij de heersende politiek van ongebreidelde liberalisatie. Het is interessant om te zien hoe na de kamerverkiezingen de stemverhoudingen hierover zouden kunnen liggen. We nemen de NIPO-peilingen voor week 50.

Stemming motie 65

Huidige samenstelling parlement

Samenstelling NIPO-peiling week 50

Vóór

Tégen

Vóór

Tégen

SP


---

20

Groen Links

10


---

Leefbaar Nederland


---


---

CDA

43

48

Christen Unie


---


---

VVD

24

29

PvdA

23

30

D66


---


---

SGP


---


---

LPF

26


---

Totalen

68

82

79

71

Mochten de huidige peilingen zich na de verkiezingen vertalen in kamerzetels, dan zou de motie wel aangenomen worden.

Joop Droog

Voorzitter NAV

Bijlage: De volledige tekst van motie XIV 65

Nr. 65 MOTIE VAN DE LEDEN VAN DIJKE EN ATSMA

Voorgesteld 21 november 2002

De Kamer,

gehoord de beraadslaging, overwegende, dat:

de hervorming van het Europese landbouwbeleid op dit moment te eenzijdig is gericht op totale liberalisering, met als gevolg een enorme schaalvergroting;

de noodzakelijke aanpassing van het landbouwbeleid ook kan worden gerealiseerd binnen het kader van een systeem van productiebeheersing en regionalisering;

op basis van zon systeem veel meer recht kan worden gedaan aan sociale (o.a. behoud van het gezinsbedrijf), landschappelijke en cultuurhistorische waarden en dus aan de leefbaarheid van het platteland;

via een dergelijk systeem ook een betere invulling kan worden gegeven aan het streven naar duurzaamheid;

bovendien de boereninkomens via de consumentenprijzen op een redelijk niveau gehouden kunnen worden, terwijl tegelijkertijd de Europese landbouwuitgaven (exportsubsidies en inkomenstoeslagen) aanzienlijk kunnen worden verlaagd;

verzoekt de regering de mogelijkheden en gevolgen van vormen van productiebeheersing als oplossingsrichting voor de noodzakelijke hervorming van het Europese landbouwbeleid nader uit te werken en aan de Kamer voor te leggen, en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijke

Atsma


---

In 1997 heeft het LEI-DLO op verzoek van NAV, NAJK en NMV al een verkennende studie uitgevoerd naar de gevolgen van meer marktingrijpen voor de EU-landbouw. De resulterende publicatie (1.32) getiteld Productiebeheersing als alternatief voor het EU-landbouwbeleid toont duidelijk aan dat zo'n beleid mogelijk is en zowel technisch als economisch haalbaar. Deze publicatie is nog steeds beschikbaar.