Gemeente Capelle a/d IJssel

Beurs Zorgeloos ouder worden

Op 10 december 2002 wordt in het gemeentehuis de beurs Zorgeloos ouder worden gehouden. Wethouder René Binnendijk opent de beurs om 9.30 uur. De beurs duurt tot 16.15 uur. De gemeente en vele aanbieders op het gebied van wonen, zorg en welzijn voorzien de bezoekers van informatie.

Het thema wonen, zorg en welzijn komt tijdens de beurs op diverse manieren onder de aandacht. Senioren willen steeds langer thuis blijven wonen, ook als ze iets gaan mankeren. In aansluiting op deze trend moeten overheid en zorg- en dienstverlenende instellingen allerlei maatregelen nemen. Op de beurs wordt bezoekers daarom gevraagd naar hun wensen en ideeën over wonen, zorg en welzijn. Dit gebeurt op een verrassende manier. Ook kunnen bezoekers prijzen winnen door het invullen van een vragenlijst, die in de ideeënbus gedeponeerd kan worden.

Optredens
Op het grote podium in de raadszaal vinden de hele dag optredens plaats. Deze variëren van modeshows, muziek, salsadans, keep fit dans, tapdans tot volksdansen. In een ambiance die lijkt op een theatercafé vinden onder andere storytellingen, pianolessen en poëzievoordrachten plaats. De politie geeft in de ochtend en in de middag een videopresentatie over veiligheid en wonen. Stichting Sober houdt een lezing over vereenzaming bij senioren. Ook worden er massages gegeven, zoals voetreflexone, nekmassages en reikibehandelingen. De beurs wordt afgesloten met Tai Chi. Bij verschillende stands zijn multiculturele hapjes te verkrijgen.

Het is een taak van de gemeente om na te gaan of de woningvoorraad voldoet aan de wensen van de (toekomstige) senioren en of er voldoende van deze woningen aanwezig zijn. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor het welzijn van haar burgers. In november van dit jaar is in Capelle aan den IJssel de nota Betrokken ouder worden door de gemeenteraad vastgesteld. De nota is in nauwe samenwerking met burgers en instellingen tot stand gekomen. In deze nota stelt de gemeente dat zij een welzijnsbeleid wil dat senioren in staat stelt om zo lang mogelijk deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven en de regie over het leven zo lang mogelijk te behouden.

De beurs Zorgeloos ouder worden wordt mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. De toegang voor de beurs is gratis. Voor vervoer kunnen belangstellenden zich tot 1 december opgeven bij de organisatoren van de beurs: Haridat Consultancy & Promotions, Jane Haridat: 010-2022512 en Bureau Culturele Projecten, Marijke van Velzen: 06-22571129.