Fontys


donderdag 5 december 2002

Discussiemiddag Fontys en Idealisme

In het kader van de Dag van de Rechten van de Mens houdt Fontys Hogescholen in Eindhoven dinsdag 10 december vanaf 12.00 uur een manifestatie over Fontys en Idealisme. Tijdens deze middag wordt vanuit de werkgroep Gender en Etniciteit gediscussieerd over vier themas namelijk Mensenrechten, Man-Vrouw, Multicultureel en Idealisme en Ethiek. Doel van de dag is idealisme in de Fontysorganisatie zichtbaar te maken en waar mogelijk te vertalen naar praktische verbeteracties. Iedereen is van harte welkom

Over de themas staan dertig stellingen op internet waar vanaf 1 december via de URL http://145.85.7.12:81/~10december2002 over wordt gediscussieerd. Naast de mogelijkheid tot het geven en peilen van meningen, geeft het ook een beeld waar Fontys Hogescholen staat in deze ethische dilemmas. Met de vier genoemde themas richt de manifestatie zich op vier verschillende doelgroepen: nederlandstalige studenten ( inclusief allochtone studenten), buitenlandse Fontysstudenten die engelstalige opleidingen volgen, Fontysmedewerkers en Fontys managers.

Op de dag zelf zijn er twee discussierondes. Van 12.00 uur tot 13.30 uur wordt er onder leiding van Dirk van Dorsselaer gedebatteerd in een Lagerhuis. Hieraan kan iedereen meedoen. Na afloop zal een panel bestaande uit Nelleke Canters en Elly Engelen, beide leden van de organiserende werkgroep Gender en Ethniciteit, beslissen welke twee mensen zich het beste hebben verweerd en als winnaars van de discussie uit de bus komen. Om de buitenlandse studenten bij het geheel te betrekken wordt minstens een half uur van de discussie in het Engels gevoerd. Vanaf 14.30 uur zullen er in een Hogerhuis vier lezingen worden gegeven gevolgd door een forumdiscussie. Sprekers zijn: 14.30 uur: Jan Houben van de Groepsraad van Fontys Hogescholen Eindhoven:
Fontys & Internationalisering. De Uzbekistan-case met mensenrechtenproblematiek
14.45 uur: Hülya Çigdem-Aydogan, deeltijd-studente Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg:
Vrouw met ambitie en gezin: een uitdaging
15.00 uur: Stephan Peijnenburg, directeur van Max Havelaar, Utrecht: Idealisme realiseren: dat doe je zo!
15.30 uur: Gerda Versteegden uit Valkenswaard, studeerde Frans met bijvak Arabisch, leefde 18 jaar in Tunesië en verzorgt vertalingen en lezingen:
Moslims in Moderne Samenlevingen, Politiek en Positie van de vrouw

In het forum zal, naast de sprekers, ook Bob van Limburg zitting nemen. Hij is docent Marketing Management bij Fontys Hogescholen. Ook De heer Jan Boelhouwer van de PvdA zal tussen 13 en 15 uur aanwezig zijn om te reageren bij zowel het Lagerhuisdebat als het Hogerhuis. De activiteiten op 10 december vinden allemaal plaats in de Studentenkantine van gebouw R4 (Fontyscomplex Rachelsmolen) in Eindhoven. In de kantine draait ook een videofilm waarin een aantal Fontysstudenten zich uitspreken over wat idealisme voor hen betekent.