PARTIJ VOOR DE DIEREN

Partij voor de Dieren in beroep tegen hoofdstembureau Zwolle

Persbericht
Partij voor de Dieren in beroep tegen star en falende hoofdstembureau Zwolle

De Partij voor de Dieren gaat in beroep tegen de weigering van het hoofdstembureau Zwolle om haar instemmingsverklaringen en kandidatenlijst in ontvangst te nemen. Door de weigering dreigt het risico dat de PvdD in Overijssel wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen op 22 januari. De vertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren was ruim voor het begin van de vergadering van het hoofdstembureau ter plekke om de benodigde papieren te overhandigen. De vergadering zou gaan over de ingedienden kandidatenlijsten van de verschillend politieke partijen. De dienstdoende ambtenaar had de uitdrukkelijke opdracht niets in ontvangst te nemen. De PvdD stelt vast dat de hoofdstembureaus en medewerkers van gemeenten in veel gevallen slecht geïnformeerd zijn en star of zelfs onjuist functioneren. Daarmee wordt de procedure van het inleveren van instemmingsverklaringen, kandidatenlijst en ondersteuningsverklaringen als een oneigenlijke kiesdrempel misbruikt.

Zoals bekend moesten partijen die deel willen nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen uiterlijk 28 oktober geregistreerd zijn bij de kiesraad en op 26 november een borgsom van van 11.500 Euro gestort hebben. Bij de stortingen van de borgsom maakte de kiesraad naar deelnemende partijen de indruk dat de termijnen niet zo hard zouden zijn. Eén a twee dagen vertraging leverde geen probleem op, zo werd gezegd.

De inlevertermijn van de kandidatenlijst van vanmiddag 15.00 uur bleek bij veel stembureaus echter een hele harde. Elke partij werd geacht fysiek vertegenwoordigd te zijn op de 19 hoofdstembureaus over het gehele land verspreid, waarbij een tijdsoverschrijding als fataal werd aangerekend. In Zwolle arriveerde de vertegenwoordiger van de PvdD een half uur te laat, waarbij het hoofdstembureau niet bereid was de ondersteuningsverklaringen en kieslijst nog in ontvangst te nemen. Merkwaardig omdat alle stembureaus een verzuimtermijn kennen tot a.s. vrijdag.
Ook die termijn geeft onduidelijkheden. In sommige hoofdstembureaus geldt vrijdag 10.00 uur als deadline, andere hoofdstembureaus geven 15.00 uur als deadline aan. Buitengewoon onredelijk is dat elk verzuim in de komende dagen goedgemaakt zou kunnen worden, behalve het verzuim van tijdige verschijning op alle hoofdstembureaus. Dit terwijl Zwolle al in bezit was van een gefaxte kandidatenlijst en als hoofdstembureau zelf de procedure niet juist hanteerde naar verschillende kiezers. Zo werden in Zwolle kiezers weggestuurd (na langdurig in de rij gestaan te hebben) met formulieren waarop hun handtekening ontbrak of formulieren waarop de ambtenaar verzuimd had het benodigde gemeentestempel af te drukken.

Ook andere stembureaus en hoofdstembureaus handelden onjuist of slordig. Bij de stembureaus in Vlissingen en Den Bosch werden vandaag kiezers onverrichterzake weggestuurd met de mededeling dat het vandaag en ook tijdens de rest van deze week niet meer mogelijk zou zijn ondersteuningsverklaringen te tekenen. Een handelwijze die in strijd is met de kieswet. Op andere stembureaus werd telefonisch onjuiste informatie gegeven over het tijdstip waarop vandaag de ondersteuningsverklaringen zouden moeten worden ingediend. In één hoofdstembureau ging een ambtenaar zover om te stellen: - Ach mevrouw, ik loop al 30 jaar mee, waarom gaat u toch meedoen met die partij, geef dat geld liever aan mij!-. Daarbij dient in ogenschouw te worden genomen dat financiële beloften bij het inzamelen van ondersteuningsverklaringen bestraft kunnen worden met zes maanden gevangenisstraf.

De Partij voor de Dieren zal in beroep gaan tegen de weigering van het Hoofdstembureau Zwolle en verwacht gewoon met de verkiezingen mee te zullen doen, óók in Overijssel. De PvdD zal daarnaast een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman tegen de wijze waarop nieuwe politieke partijen ontmoedigd worden om deel te nemen aan de verkiezingen en de rechtsongelijkheid die ontstaat door de wijze waarop verzuimtermijnen gehanteerd worden. Op dit moment zou het zo zijn dat wie vandaag een kieslijst indient zonder ondersteuningsverklaringen, tot vrijdag de tijd heeft dat verzuim goed te maken, terwijl wie alle ondersteuningsverklaringen al heeft en die vandaag een half uur te laat in zou dienen, zou worden uitgesloten van de verkiezingen en ook geen gebruik meer zou kunnen maken van de wettelijke verzuimtermijn.

De PvdD roept andere partijen en particulieren op geconstateerde onregelmatigheden en onbillijkheden bij haar te melden en roept particulieren in Overijssel op via info@pjartijvoordedieren.nl massaal met ondersteuningsverklaringen te laten blijken het niet eens te zijn met de handelwijze van het Zwolse Hoofdstembureau.

Persinfo: Mr. Marianne Thieme, lijsttrekker Partij voor de Dieren 06 242 699 17

10 dec 02 18:47