Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 5 december 2002

Groenen halen wapenwet binnen.


Na discussie met de sociale partners en de vredesbeweging hebben wij oor en oog gehad voor hun bekommernissen rond vertrouwelijkheid i.v.m. economische bedrijfsinformatie en het versterken van de implementatie van de volledige Europese Code.

Pragmatisch hebben wij enkel de behandeling van de geheime bedrijfsgegevens toegewezen aan een specifieke ad hoc-commissie onder de vleugels van de commissie Buitenlandse Zaken. Dit is noodzakelijk omdat de Minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is en blijft. Een groen standpunt dat wij steeds consequent hebben toegepast. Alle andere gegevens, m.a.w. de niet geheime bedrijfsgebonden informatie, worden openbaar en uiteraard ook alle jaarverslagen zijn openbaar. De acht criteria van de Europese Code (o.m. mensenrechten, de sociale clausule ...) worden in de Belgische wapenwet opgenomen.

Uiteraard blijft ons groen punt om niet te leveren aan landen met kindsoldaten overeind. Zoals altijd zullen wij de toepassing van de wet nauwlettend controleren.

Agalev steunt de eis van de vredesbeweging om ten laatste tegen het Italiaans voorzitterschap (juli 2003) de Europese code bindend te maken en dus op de Europese agenda te plaatsen. Dan zal immers de ongecontroleerde verspreiding van lichte wapens vermeden worden.

Peter Vanhoutte, Volksvertegenwoordiger 0475-59 85 63 Leen Laenens, Volksvertegenwoordiger
Joos Wauters, fractievoorzitter Agalev Kamer

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98