SP

SP: Garandeer sociale controle in trein en op station

Een conducteur is in de visie van de SP meer dan een kaartjesknipper en daarom accepteert de partij niet dat er treinen rijden zonder conducteur. SP-Kamerlid Arda Gerkens eist van minister De Boer (V&W) de garantie dat er minimaal 1 conducteur op de trein aanwezig is en vraagt om meer personele aanwezigheid op de stations. Deze maatregelen moeten de sociale controle in het openbaar vervoer versterken.

Gerkens: 'Het Aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer heeft enkele goede uitgangspunten, maar is niet meer dan een basis om de veiligheid te verbeteren. Zo zal de sociale veiligheid in de treinen er niet beduidend op vooruitgaan. Gewelddadige situaties zoals op de Zoetermeerlijn, waar in een trein zonder conducteur reizigers werden geterroriseerd, zijn nog steeds mogelijk. Dat was geen incident maar een vaker voorkomende situatie en dat vind ik onacceptabel.' Om de veiligheid te verbeteren is een conducteur absoluut noodzakelijk, zo stelt de SP in de motie die woensdagochtend wordt indienen.

De SP zal ook pleiten voor het handhaven van de belofte van de vorige regering om 200 mensen extra personeel bij de Spoorwegpolitie aan te stellen. Bovendien vraagt Gerkens namens haar partij om gegarandeerde personele aanwezigheid op de treinstations. Naar verwachting zal de Tweede Kamer volgende week over de moties stemmen.

10 dec 02 19:01